Akademik Senka Mesihović-Dinarević profesor na Univerzitetu Ujedinjenih nacija

Radiosarajevo.ba
Akademik Senka Mesihović-Dinarević profesor na Univerzitetu Ujedinjenih nacija
FOTO: Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević

Članici Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine  i Evropske akademije nauka i umjetnosti u Salzburgu, u disciplini Medicina, prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević uručena je odluka o nominaciji za redovnog profesora Evropskog Univerziteta za mir - Ujedinjenih nacija (UN), potvređno je za Radiosarajevo.ba.

Piše: Faruk Vele

Nekadašnja šefica Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu i profesorica na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, naći će se tako u društvu sa uglednim profesorima iz Amerike, Austrije, Španije, Njemačke, Japana, Belgije, Kanade, Francuske, Velike Britanije,  Švicarske, Finske, Grčke...

Među ostalima, kolega doktorice Mesihović-Dinarević bit će i Erhard Busek, bivši austrijski vicekancelar i specijalni koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, koji vodi međunarodne diplomatske studije na spomenutom univerzitetu. 

„Nominacija za redovnog profesora prestižnog Univerziteta Ujedinjenih nacija predstavlja mi veliku čast i obavezu, imajući u vidu činjenicu široke lepeze internacionalnih master i doktoralnih studija koje ovaj Univerzitet pruža u Americi, Kanadi, Japanu, Španiji, Njemačkoj, Italiji, Austriji, Engleskoj, kao i zemljama Balkana“, kazala je Mesihović-Dinarević za Radiosarajevo.ba.  

Dr. Mesihović-Dinarević se upravo vratila iz Igala, gdje je predavala na Desetoj kardiološkoj Američko-evropskoj školi Univerziteta za mir - Ujedinjenih nacija. Na jubilarnom skupu održala je predavanje o kompleksnoj urođenoj srčanoj anomaliji „Tetralogiji Fallot“ i Savremenim slikovnim tehnikama u kardiologiji uz prikaze interesantnih slučajeva.

Dr. Mesihović-Dinarević diplomirala je kao student generacije na Medicinskom fakultetu 1982. godine. Dobitnica je nagrade "Dr. Bogdan Zimonjić" i Zlatne značke "Hasan Brkić". Objavila je više od 200 radova u domaćim i stranim medicinskim časopisima.

Od 1982. godine bila je zaposlena na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu, a na poziciji šefice Klinike nalazila se od 2003. godine.

Autorica je desetina knjiga i priručnika, recenzentkinja pet knjiga, mentorica u diplomskim radovima studenata pri Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Sjedinjenim Američkim Državama, Visokoj zdravstvenoj školi i Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kao i mentorica u brojnim magistarskim i doktorskim radovima.

Od 2008. godine punopravni je član Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Početkom marta 2016. godine, a na osnovu njenog znanstvenog i naučnog opusa, primila je diplomu člana Evropske akademije nauka i umjetnosti u Salzburgu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije