Dr. Mesihović-Dinarević okuplja renomirane eksperte iz Evrope i regiona

0
Radiosarajevo.ba
Dr. Mesihović-Dinarević okuplja renomirane eksperte iz Evrope i regiona
Foto: PrtScr / Dr. Senka Mesihovic-Mlinarevic

Piše: Radiosarajevo.ba

Odbor za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka umjetnost (ANU) Bosne i Hercegovine na čelu sa predsjednicom Odbora, akademikinjom prof. dr Senkom Mesihović-Dinarević, već 12 godine uspješno organizira internacionalne naučne simpozije povodom Svjetskog dana srca.

Online međunarodni naučni simpozij na temu "Dijagnostika u kardiologiji i urođene srčane anomalije kod odraslih" bit će održana 15. aprila 2021. godine, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz ANUBiH.

Učesnici Simpozija su renomirani predavači-eksperti iz Austrije, Turske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine.

"Teme su izuzetno aktualne i nalaze se u žiži naučnih i kliničkih ispitivanja. Zahvaljujući upravo tim temama, simpozij dobiva još više na važnosti i značaju. Pojedine teme simpozijuma su i refleksije trenutnog stanja u medicinskoj kardiologiji sa posebnim osvrtom na COVID-19 pandemiju", kaže za Radiosarajevo.ba profesorica Mesihović- Dinarević.

Simpozij je namijenjen kardiolozima, internistima, pedijatrijskim kardiolozima, kardiovaskularnim hiruzima, specijalizantima interne medicine, subspecijalizantima dječje kardiologije, urgentne medicine, interne medicine, specijalistima i specijalizantima porodične medicine, ljekarima, specijalistima javnog zdravstva, studentima, magistrima i doktorantima medicine, zdravstvenih studija, medicinskim sestrama/tehničarima i osoblju sa interesom za kardiovaskularnu medicinu.

"Cilj ovog Simpozija jeste evaluacija novosti u kardiovaskularnoj dijagnostici, novim pristupima u pedijatrijskoj kardiohirurgiji, diagnostičkoj srčanoj kateterizaciji, fetalnojeho kardiografiji, genetici kardiomiopatija, primjeni magnentske resonance u dječijoj kardiologiji, dijagnostici poremećaja ritma kod djece i adolescenata, ehokardiografiji, dijagnostici preventivnih bolesti u kardiologij, urođenim bolestima srca kod odraslih te aktuelnim vodičima za kardijalnu dijagnostiku tokom COVID 19 infekcije", pojasnila je Mesihović-Dinarević.

Jedanod očekivanih zaključaka Simpozija: neophodan je sistemski pristup nadzora nad kardiovaskularnim bolestima, s ciljem integracije u savremene evropske i svjetske medicinske tokove, što bi rezultiralo smanjenjem morbiditeta i mortaliteta od kardiovaskularnih bolesti.

"Potrebno je i dalje vršiti monitoring riziko faktora za razvoj kardiovaskularnih bolesti, počevši od fetalnog perioda pa do zrelog doba. Prezentirane novine u kardiovaskularnoj medicini uključujući i dijagnostičke smjernice za COVID-19 kod djece i odraslih, potrebno je inkorporirati u medicinske tokove zdravstva jugoistočne Evrope, primijeniti dijagnostičko-terapeutske algoritme kardiovaskularnih bolesti; činiti strukovnu promociju sistemskih intervencija čime se vrši i unapređenje zdravstva u skladu sa dobrom medicinskom praksom i medicini zasnovanoj na dokazima i smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije i Evropske unije", zaključila je profesorica dr. Mesihović-Dinarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije