Prof. dr. Ismar Volić novi predsjednik BHAAAS-a

1
F.V.
Prof. dr. Ismar Volić novi predsjednik BHAAAS-a
PrtScr / Online sastanak BHAAAS-a

Bosanskohercegovačko-američka akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) dobila je novo vodstvo.

Novi predsjednik je prof. dr. Ismar Volić, koji je preuzeo vodstvo BHAAAS-a od dr. Mahire Tanović.

Tako je odlučeno na Godišnjem sastanku BHAAAS-a koji je održan proteklog vikenda.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Članovi su se zahvalili predsjednici Tanović čije je predsjedavanje, uprkos teškom vremenu pandemije, kako je saopćeno, rezultiralo sjajnim rezultatima i uspješnim projektima.

Novi predsjednik prof. dr. Volić predstavio je strategiju za 2022. godinu koja uključuje procese reorganizacije za pozicioniranje na veći operativni nivo što je neophodno zbog rastućeg opsega aktivnosti i značaja.

Tokom godišnjeg sastanka govorilo se o postignutim rezultatima, realiziranim projektima i budućim ciljevima.

Sastanak je, zanimljivo, otvorio američki ambasador u BiH Eric Nelson, koji je kazao da mu je BHAAAS jedna od najdražih organizacija, te istakao značaj koji BHAAAS ima u oblasti nauke, umjetnosti i transfera znanja za našu zemlju.

Godišnji sastanak je pozdravio i Elvir Resić, generalni konzul BiH u SAD, koji je također podržao rad ove organizacije.

BHAAAS je potvrdila da su dobili i nove, istaknute članove, uspostavili saradnje s mnogim značajnim institucijama u BiH i u svijetu, te pokrenuli nove aktivnosti.

Ko je prof. dr. Ismar Volić?

Ismar Volić je profesor matematike na Wellesley Collegeu u Bostonu. Odrastao je u Sarajevu, a u Ameriku je otišao 1991. godine kao srednjoškolac.

Diplomirao je matematiku na Bostonskom Univerzitetu a doktorirao na Brown Univerzitetu. Radio je kao postdoktorant na Virginia Univerzitetu prije nego što je 2006. godine došao na Wellesley gdje je sada redovni profesor.

Takođe je bio gostujući istraživač na Massachusetts Institute of Technology i na Louvain-la-Neuve Univerzitetu u Belgiji. Nedavno je proveo i semestar na Univerzitetu u Sarajevu kao dobitnik Fulbright stipendije.

Profesor Volić radi u polju topologije, koja je slična geometriji, a bavi se izučavanjem oblika i prostora zajedno sa promjenama koje nastaju pri njihovim deformacijama. Autor je preko dvadeset naučnih radova i dvije knjige iz ove oblasti.

Držao je preko stotinu pedeset predavanja na pet kontinenata. Profesor Volić voli nove naučne i pedagoške izazove, posvećen je prijenosu znanja iz matematike studentima na svim nivoima, i koristi svaku priliku da prikaže matematiku kao uzbudljivo i relevantno polje bez kojeg nema tehnološkog i ekonomskog progresa.

Profesor Volić živi u Bostonu sa suprugom i dvoje djece, ali je čest posjetilac Bosne i Herzegovine gdje drži predavanja i obavlja ulogu mentora na Univerzitetu u Sarajevu.

Prof. Volić je, inače sin naše slavne glumice i kolumnistice na portalu Radiosarajevo.ba Jasne Diklić.

Više o njegovom radu i istraživanju se može naći na stranici ivolic.wellesley.edu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije