Jasna Diklić: Biti žena u Afganistanu

0
Jasna Diklić
Jasna Diklić: Biti žena u Afganistanu
Ilustracija: Radiosarajevo.ba / Jasna Diklić

„Marijami je tek petnaest godina kada je šalju u Kabul da se uda za nesrećnog i ogorčenog Rašida, trideset godina starijeg od nje. Gotovo dvije decenije kasnije, u zemlji koja ubrzano tone u propast, tragedija pogađa petnaestogodišnju Lejlu, koja mora da napusti svoj dom i stupi u Marijamino nesrećno domaćinstvo. Lejla i Marijam naći će utjehu jedna u drugoj, njihovo prijateljstvo postaće snažna veza. Kako vrijeme prolazi u Afganistanu na vlast dolaze talibani, ulice Kabula ječe od pušćane paljbe i bombi, a život se pretvara u očajničku borbu protiv gladi, surovosti i straha. Istrajnost žene nailazi na iskušenja koja nisu mogla da naslute ni u najgorim košmarima.“

Ovo je dio recenzije romana Hiljadu čudesnih sunaca Haleda Hoseinia (Khaled Hosseini) koji sam pročitala u dahu prije nekoliko godina.

Hoseini je rođen u Kabulu i kao disident živi u SAD.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Nezaboravan je to portret Afganistana i dirljiva priča o ženi u Kabulu. Sjajno ispisano jedno nemilosrdno vrijeme i neuništivo prijateljstvo.

Sve me to podsjetilo na sadašnja dešavanja kada Afganistan postaje ničija zemlja i u njoj tragične sudbine njenih stanovnika, prije svega žena, djevojaka i djevojčica, koje će ponovo, u 21. vijeku, morati živjeti po srednjovjekovnim pravilima!

Kako neki ljudi zaslužuju pravo da upravljaju drugim ljudima? Njihovo bezočno uspostavljanje pravila se oslanja na poremećen religijski diskurs što znači da nema pravila u kojima individualnost, protest, autentičnost, identitet postoji. Ovaj poremećaj pojmova dovodi takođe u pitanje moralnu i intelektualnu percepciju.

To je prisilna socijalna promjena duha. Tu nema napredovanja od tradicionalnog ka modernom.

Volim putovati, upoznavati druge i drugačije kulture, ali ovu talibansku nikad ne bih poželjela da upoznam. Dovoljna mi je priča Haleda Hoseinia koja se zasniva na autentičnim pričama.

Roman je posvetio ženama Afganistana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije