Akademik Slavo Kukić: Šta BiH može naučiti od izbora u Hrvatskoj?

2
F. V.
Akademik Slavo Kukić: Šta BiH može naučiti od izbora u Hrvatskoj?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Slavo Kukić

Akademik Slavo Kukić, ugledni profesor Ekonomskog fakulteta u Mostaru, analizirajući rezultate drugog kruga lokalnih izbora u susjednoj Republici Hrvatskoj, primjećuje da se, na prvi pogled, nije dogodilo ništa spektakularno.

"HDZ je i dalje dominantan, iako su mu i dalje nedohvatljivi najveći hrvatski gradovi. Istina, na ovim je izborima konačno osvojio Osijek, ali je zato izgubio Split, Makarsku, da ne govorim o Vukovaru kao tradicionalnoj HDZ Bastilji. Na koncu, Zagreb mu je i dalje ostao samo pusti san. SDP je, s druge strane, sačuvao županije u kojima je vlast imao i do sada, osvojio je Varaždin i Makarsku, ali je u Zagrebu, gradu koji je godinama slovio jednim od njegovih uporišta, doslovce potonuo, a u Rijeci je prvi put bio u situaciji da izgubi vlast koju drži od 1990. godine", analizira Kukić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Uspjeh "Možemo!"

No, i pored toga, smatra on, izvjesne promjene su neupitne.

"Neupitno je, recimo, da s političke scene neke stranke definitivno odlaze, mislim prvenstveno na HNS i HSS, koji je izgubio i zadnju svoju utvrdu, Samobor, u kojemu je zadnjih nekoliko ciklusa vladao. Neupitno je, potom, da se na političkoj sceni javlja nekoliko novih političkih subjekata. Mislim, prvo, na koaliciju stranaka okupljenih oko platforme "Možemo!", koja je pobijedila u glavnom hrvatskom gradu, a pozicionirala se i izvan hrvatske metropole.

Pri tome je važna jedna napomena – da je ta platforma koalicija nekoliko stranaka s lijevog političkog spektra i da svoju ekspanziju gradi na biračkom tijelu koje je tradicionalno glasovalo za tamošnji SDP. Mislim, potom, i na stranku Centra u Splitu koja, bez ikakve sumnje, svoj rast temelji na uzimanju dijela birač dviju najjačih političkih partija", ističe sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

Na koncu, smatra Kukić, neupitno je da su nezavisni kandidati na ovim izborima dodatno dobili na svojoj težini.

"U većem broju sredina su birani na načelničke i gradonačelničke pozicije, u drugima, kao u Rijeci, ozbiljno priprijetili onima koji su sva prethodna desetljeća bili nedodirljivi", dodao je.

Poruke za SDP BiH

Šta su poruke koje, prema Kukiću, BiH može izvući iz posljednjih izbora u RH?

"Razumije se, iz apostrofiranih trendova u susjednoj državi ponešto bi kao pouku izvući mogli i politički akteri u BiH. Istina, ovdje drugačiji socijalni i politički ambijent, prije svega igranje na kartu međunacionalnih odnosa, štiti nacionalne političke opcije, one koje igraju na kartu nacionalizma posebice. Ali, masa nezavisnih kandidata u Hrvatskoj, a i činjenica da su ovaj put relativno dobro prošli, i njih tjera na razmišljanje", kazao je Kukić.

Ove izbore posebno vidi paradimičnim iz pozicije SDP-a BiH.

"O hrvatskom iskustvu bi još intenzivnije morao razmišljati SDP kao personifikacija bosanskohercegovačke ljevice. Jer, pojavi li se sutra sličan politički udar, njega bi mogao osjetiti prvo SDP jer se, ako je temeljem hrvatskog iskustva suditi, udar može očekivati prvenstveno na liberalnom političkom spektru. Stoga SDP najtoplije preporučam da razmisle o razlozima koji bi sutra mogli biti povod sličnom trendu kao danas u Hrvatskoj. Jer, ništa nije samo od sebe i bez veze s onim što si godinama prije toga činio sam", zaključio je Kukić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije