Analitičari o izborima u susjedstvu: Trijumf demokratske Hrvatske

0
F.V.
Analitičari o izborima u susjedstvu: Trijumf demokratske Hrvatske
Foto: EPA-EFE / Tomislav Tomašević

Novi gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević dobio je 65,25 posto glasova Zagrepčana nakon drugog kruga lokalnih izbora u kojem je pobijedio protukandidata Miroslava Škoru iz stranke Domovinski pokret.

Bosanac je, kako smo i predviđali došao na čelo Hrvatske, poslije decenija vladanja Hercegovca, pokojnog Milana Bandića.

Splitu je za gradonačelnik izabran Ivica Puljak iz stranke Centar s 56,75 posto glasova, SDP-ov Marko Filipović je osvojio čelno mjesto u Rijeci s 54,48 posto, Ivan Radić iz HDZ-a će voditi Osijek nakon osvojenih 62,69 posto glasova, a na čelu Zadra bit će također HDZ-ov Branko Dukić s 53,87 posto glasova.

Šta su donijeli lokalni izbori kod naših zapadnih susjeda i kao bi se to moglo odraziti na regiju, za Radiosarajevo.ba govore poznati analitičari iz Hrvatske.

"Najveći pobjednik ovih izbora je ekologističko civilnodruštvena platforma Možemo, koja je uvjerljivo pobijedila u Zagrebu, u Pazinu u Istri, a stvorila je mrežu u nekoliko hrvatskih gradova.

Budu li uspješni kao vlast u Zagrebu, mogli bi pokrenuti proces kakav se odvija u brojnim europskim državama, u kojima su zelene stranke najbrže rastuće i osim na lokalnoj razini, postaju utjecajne i na nacionalnoj. Kriza socijaldemokracije sliči onoj europskoj", ističe za Radiosarajevo.ba poznati hrvatski politički analitičar i politolog Davor Gjenero.

Poraz HDZ-a, da ili ne?

Iako u medijima prevladava retorika o velikom porazu HDZ-a na izborima, smatra Gjenero, pokazuje se da je predsjednik stranke Andrej Plenković uglavnom ostvario svoje ciljeve.

"Stranka je osnažila dominaciju na razini regionalne samouprave, s osvojenih 15 od 21 županskog mandata, a ostali su snažni i na razini općina i manjih gradova. Težak su poraz pretrpjeli u Zagrebu i Splitu, ali su prvi puta u trideset godina političkog pluralizma osvojili mjesto gradonačelnika Osijeka.

Najteži poraz za Plenkovićev HDZ je činjenica da je nacionalistički radikal Ivan Penava ostao gradonačelnik Vukovara, i da će se tamo nastaviti politika getoizacije i političkog isključivanja srpske zajednice. To će dodatno štetiti umjerenoj i integralističkoj SDSS, na čelu s Miloradom Pupovcem, koji svoju ideologiju definira kao „ustavni patriotizam” i koji je ograničio prostor političkog utjecaja koncepta „Srpskog sveta” na Hrvatsku.

Već na ovim izborima u Vukovaru trećinu potpore unutar srpske zajednice odnijele su dvije liste pod utjecajem Beograda, koje u kombinaciji s Penavom rade na zaoštravanju politike nacionalne isključivosti u Vukovaru", konstatira Gjenero.

On ove izbore naziva "velikim trijumfom demokratske Hrvatske".

"Takav trijumf pogoduje i Plenkoviću i umjerenom, centrističkom dijelu HDZ-a, uvjerljiva je, dvotrećinska pobjeda Tomislava Tomaševića u drugom krugu izbora u Zagrebu, nad Miroslavom Škorom, nacionalističkim radikalom koji je vodio nevjerojatno agresivnu protudemokratsku izbornu kampanju, zasnovanu na kanonima Stevea Bannona i Donalda Trumpa, a velika većina glasača u Zagrebu, kojima ekologističko-civilnodruštvena platforma Možemo i nije politički izbor, glasali su za kandidata „ustavnog luka” nasuprot desno radikalskom, populističkom i nacionalističkom kandidatu Škor", dodaje Gjenero.

Šta se dešava sa nekada utjecajnim SDO-om?

"SDP je spriječio propast, očuvavši utvrdu u Rijeci i nekoliko gradova u kojima su i prije imali vlast (osvojili su Varaždin i bili vrlo blizu pobjedi u Istarskoj županiji), ali se ne može prikriti da je stranka posve izgubila utjecaj u velikom dijelu zemlje i da im se dobar dio stranačke infrastrukture jednostavno osuo", istakao je.

Žarko Puhovski, poznati profesor političke filozofije i politički analitičar govorio je o porukama jučerašnjih izbora, ali mogućim utjecajima na regiju.

"Meni se čini da je ovo što se dešava u Hrvatskoj mnogo bliže nekim stvarima što se događa, recimo, u Austriji, Švedskoj, Belgiji nego tzv. Zapadnom Balkanu, jer Hrvatska sada na tu stranu orijentirana i takav se pristup može očekivati", veli Puhovski.

Posebno apostrofira izborni uspjeh platforme Možemo!

"Jaka platforma Možemo koja se širi i u skladu je sa zeleno-lijevim trendovima u Europi", rekao je Puhovski za Radiosarajevo.ba.

Radikali nisu dobili podršku

Prema njegovim riječima, došlo je do promjena u velikim gradovima RH.

"Vidjet ćemo hoće li novi timovi biti u stanju da vode ove gradove", istakao je

Govoreći o utjecaju izbora u RH na BiH, Puhovski smatra "da su te veze pokidane ma kako se to nekome sviđalo ilo ne", te da je Hrvatska izvan tih tokova. Ne isključujr mogućnost da će HDZ Hrvatske imati utjecaj putem svojih ogranaja u našoj zemlji.

Gjenero posebno apostrofira da osim u Vukovaru, kaže Gjenero, nigdje drugdje se nije dogodila relevantna pobjeda populističkih radikala, tako da je politika centra u Hrvatskoj ojačala.

Za HDZ je olakšanje činjenica da je propalo nekoliko pokušaja stvaranja koalicije svih stranaka, i onih koje spadaju u Ustavni luk, i onih radikalskih i populističkih, protiv HDZ-ova kandidata. Birači centra i ljevice jednostavno ne žele političke kompromise s desnim radikalima", ističe Gjenero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije