Ko je Tomislav Tomašević, budući gradonačelnik Zagreba, i zašto ga zovu Senf

1
F.V.
Ko je Tomislav Tomašević, budući gradonačelnik Zagreba, i zašto ga zovu Senf
Foto: Privatni album / Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević, kandidat zeleno-lijeve političke platforme Možemo! uvjerljivo je pobijedio u prvom krugu utrke za gradonačelnika Zagreba, dok je Miroslav Škoro, kandidat Domovinskog pokreta i Zelene liste uspio izboriti ulazak u drugi krug ispred Jelene Pavičić Vukićević iz "365 Stranka rada i solidarnosti".

Tomislav Tomašević (Zeleno-lijeva koalicija) je na jučer održanim, lokalnim izborima u Hrvatskoj osvojio 147.631 glas birača, odnosno 45,15 posto, dok njegov protukandidat Miroslav Škoro u drugi krug ulazi s osvojenih 12,16 posto, odnosno 39.789 glasova.

Politička platforma Možemo! osvojila je s koalicijskim partnerima najveći broj glasova u 16 od 17 zagrebačkih gradskih četvrti, pokazujući da temeljit i predan rad na političkoj sceni, odnosno istinsku alternativu, birači u regiji itekako znaju prepoznati.

U jednoj četvrti pobijedila je "365 Stranka rada i solidarnosti".

Prema riječima analitičara, prednost Tomaševića i njegove platforme čak je nešto veća nego što se očekivalo. Drugi krug, smatra politički analitičar Davor Gjenero, neće biti natjecateljski jer su izbori riješeni u prvome krugu, prije svega jer Tomašević kontrolira i većinu u Gradskoj skupštini.

Ko je Tomislav Tomašević, po svemu sudeći, budući gradonačelnik Zagreba?

Imajući u vidu njegovu biografiju i dugogodišnje političko iskustvo, on to mjesto apsolutno zaslužuje!

Tomašević je rođen 13. januara 1982. u Zagrebu. Rano djetinjstvo proveo je u novozagrebačkom kvartu Zapruđe, da bi potom s majkom Ivankom, ocem Smiljanom i bratom Tihomirom preselio u Zaprešić. Kada mu je bilo 20 godina, vratio se u Zagreb. Živio je na Trnju, u Donjem gradu te na Trešnjevci gdje mu je i danas adresa, navodi se u njegovoj zvaničnojh biografiji.

Magistrirao na Cambridgeu

Nadimak Senf dobio je još u osnovnoj školi u Zaprešiću, a nadjenuli su mu ga školski drugovi jer ih je njegovo skraćeno ime asociralo na senf marke Thomy, navodi portal Net.hr.

Pohađao je zagrebačku VII gimnaziju u Križanićevoj ulici, a 2000. godine je upisao Pravni fakultet u Zagrebu. Na trećoj godini napustio je Pravni fakultet te 2006. upisao Fakultet političkih znanosti, gdje je završio četverogodišnji preddiplomski, a zatim i diplomski studij politologije.

Magistrirao je 2013. godine na britanskom Sveučilištu Cambridge temom iz područja okoliša, društva i razvoja.

Od tinejdžerskih se dana uključuje u niz ekološko-aktivističkih inicijativa i udrugu građana za zaštitu okoliša Zelenu akciju, što ujedno i trasira dobar dio njegove profesionalne karijere: briga za okoliš, društvena pravda, aktivizam mladih, politička teorija i praksa, zaštita javnih dobara i borba za ljudska prava.

Tomašević je autor i urednik desetak publikacija, naučnih članaka i izvješća o temama u rasponu od upravljanja komunalnim poduzećima, modelima sudjelovanja građana u upravljanju javnim i zajedničkim dobrima, gospodarenja vodama, obnovljivim prirodnim resursima pa do politike za mlade i suzbijanje društvene nejednakosti, što ga čini izuzetno kvalificiranim za poziciju na koju se kandidirao.

Od 16. godine u Zelenoj akciji

Još kao 16-ogodišnjak angažirao na rješavanju brojnih ekoloških, prostornih i društvenih problema u Zagrebu: od borbe protiv gašenja tvornice Kamensko i izgradnje spalionice otpada u Resniku, pomoći stanarima Kupske ulice nakon urušavanja te protivljenja privatizaciji zagrebačke Čistoće.

Vrhunac Tomaševićevog aktivizma bio je u borbi da Varšavska ulica u centru Zagreba ostane pješačka zona. Kao tadašnji predsjednik Zelene akcije, od 2006. do 2011. bio je jedan od predvodnika prosvjeda za očuvanje Cvjetnog trga i Varšavske ulice kao javnih prostora.

Od bitke za Varšavsku do Hrvatskog sabora

Tomašević je u Zelenoj akciji bio od 2001. godine, a bio je i potpredsjednik Mreže mladih Hrvatske (MMH) te član Savjeta za mlade Vlade RH.

Učestvovao je u pokretanju građanske inicijative Pravo na grad 2006. godine. Od 2012. do 2015. godine bio je član Savjeta za zaštitu okoliša i održivog razvoja Vlade RH.

Jedan od inicijatora i osnivača Zagreb je NAŠ!, lokalne političke platforme koja želi vratiti politiku u ruke građana. Zagreb je NAŠ! su pokrenuli aktivisti, naučnici, učitelji, odgajateljice u vrtiću, radnice u kulturi, sindikalisti, penzioneri, sudionici kvartovskih inicijativa, društvene poduzetnice.

Kao član političke platforme Zagreb je NAŠ! obnašao je dužnost zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba (prema službenim podacima nakon četiri godine mandata, Tomašević je najaktivniji zastupnik u Gradskoj skupštini, rekorder s ukupno 528 javljanja), a na parlamentarnim izborima 2020. godine, postao je zastupnik tada okupljene političke platforme Možemo!, odnosno Zeleno-lijeve koalicije u Hrvatskom saboru.

Nakon tek pola godine mandata u Saboru, Tomašević se pokazao, zajedno s drugim kolegicama i kolegama iz saborskog kluba, kao jedan od naglasnijih u zastupanju građana koji su ga izabrali.

Bez fige u džepu

Tomašević je 2002. godine učestvovao i na UN-ovom Svjetskom summitu o održivom razvoju u Johannesburgu kao član hrvatske delegacije iz redova civilnog društva. Od 2003. do 2005. godine bio je član Savjeta mladih UN-ove agencije za okoliš (UNEP) te sudjelovao na desetak UN-ovih konferencija o održivom razvoju. Programski je voditelj Instituta za političku ekologiju u Zagrebu.

"Za razliku od romansiranih biografija političara koji su karijere ostvarili u državnim kancelarijama i stranačkim hijerarhijama, Tomašević je svoju gradio na ulici vođen idejom boljeg društva za sve. Drugačija politika, bez fige u džepu i s jasnom vizijom za budućnost, moguća je tek kada se odlučimo za pravu promjenu", navodi se na zvaničnoj stranici "Zagreb je NAŠ" inicijative.

Sa suprugom Ivom Mertić Tomašević i psom Boškom živi na Trešnjevci.

Od stranih jezika govori engleski i njemački, a u slobodno vrijeme putuje, trči i bavi se snowboardingom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije