Hrvatska: U drugi krug izbora za gradonačelnika Zagreba idu Škoro i Tomašević

1
AA
Hrvatska: U drugi krug izbora za gradonačelnika Zagreba idu Škoro i Tomašević
Foto: EPA-EFE / Lokalni izbori u Hrvatskoj

Nakon što je Državno izborno povjerenstvo (DIP) prebrojalo sve glasove na biračkim mjestima, utvrđeno je kako je stanje u četiri najveća hrvatska grada nepromijenjeno od 23 sata, s obzirom će se za mjesta gradonačelnika odlučivati u drugom krugu, 30. maja.

U Gradu Zagrebu uvjerljivo vodi Tomislav Tomašević koji predstavlje stranke Možemo! - Politička platforma, Zagreb je naš!, NL, Zelena alternativa - Orah, Za grad, s osvojenih 147.631 glasova ili 45,15 posto u prvom krugu. Tomaševićev rezultat u Zagrebu nejuvjerljiviji je po postotku i broju glasova u usporedbi s najveća tri preostala hrvatska grada, no nedostajalo mu je nešto manje od pet posto kako bi stvar bila riješena u prvom krugu.

U drugi krug s Tomaševićem će u Zagrebu ići Miroslav Škoro, kandidat stranaka Domovinski pokret i Zelena lista s 39.789 ili 12,16 posto glasova birača.

Jelena Pavičić Vukičević iz "365 Stranke rada i solidarnosti", nasljednica prethodnog gradonačelnika Milana Bandića, osvojila je 36.309 glasova ili 11,10 posto, čime je treća po rezultatima u hrvatskom glavnom gradu, no u drugi krug idu dva najbolja kandidata.

Četvrti je po broju osvojenih glasova u Zagrebu bio Davor Filipović u ime stranaka HDZ, HSLS, HSU s 9,83 posto, a peti SDP-ov Joško Klisović s 7,82 posto.

U natjecanju za članove Gradske skupštine Grada Zagreba stanje je donekle različito u odnosu na kandidate i liste koje predstavljaju. Platforma stranaka okupljenih oko stranke Možemo i Tomaševića osvojila je 40,83 glasova, slijedi koalicija stranaka HDZ, HSLS, HSU s 11,30 posto glasova, dok je Domovinski pokret Miroslava Škore uzeo 10,59 posto glasova.

Prema konačnim rezultatima, u Splitu u drugi krug idu Ivica Puljak iz stranke Centar s 26,82 posto glasova, te HDZ-ov kandidat Vice Mihanović s 23,23 posto.

Marko Filipović iz SDP-a u Rijeci ima 29,99 posto glasova, slijedi ga kandidat grupe birača Davor Štimac s 16,10 posto.

U Osijeku je u vodstvu Ivan Radić iz HDZ-a s 38,69 posto, slijedi ga Berislav Mlinarević 19,63 posto iz Domovinskog pokreta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije