Nakon Hercegovca, na čelu Zagreba Bosanac – Tomislav Tomašević!

1
Radiosarajevo.ba
Nakon Hercegovca, na čelu Zagreba Bosanac – Tomislav Tomašević!
Foto: EPA-EFE / Tomislav Tomašević

Nakon što je skoro dvije decenije glavnim gradom Hrvatske upravljao Hercegovac Milan Bandić, na njegovo mjesto prema informacijama koje su objavili hrvatski mediji na njegovo mjesto došao je Bosanac.

Piše: Faruk Vele(arhivski tekst objavljen ranije na portalu Radiosarajevo.ba)

Tomislav Tomašević je novi gradonačelnik Zagreba.

Nakoon 97 posto prebrojanih glasova Tomašević ima 65,25 posto ili 193.794 glasa, a Škoro 34,75 posto ili 103.221 glas.

Iz Posavine u Zagreb

U brojnim analizama koje govore o obnovi "vjere u drugačiju politiku", o porazu SDP-a i HDZ-a, odnosno "ishlapjelih" politika, kao i tome kako su aktivisti osvojili Zagreb, što jesu pozitivni vjetrovi koji bi, nadamo se, i kod nas trebali donijeti pozitivnije političke procese, promakla je jedna zanimljiva informacija o porijeklu sada već prilično izvjesnog budućeg gradonačelnika glavnog grada Hrvatske.

Iako je Tomislav rođen u Zagrebu 13. januara 1982. godine, te je rano djetinjstvo provodio u zagrebačkoj četvrti Zapruđe, nakon čega se s porodicom seli u Zaprešić, da bi se sa 20 godina ponovo, sam, vratio u hrvatsku prijestolnicu, njegova porodica je, zapravo, porijeklom iz Bosne. Tačnije, iz Bosanske Posavine.

Jasno, Tomislav ima izuzetne kvalitete, višedecenijski staž aktiviste, diplomu Cambridgea, ali bosansko porijeklo izglednog čelnika Zagreba, svakako, je zanimljiva činjenica našoj publici.

Naime, otac Tomislava Tomaševića, Smiljan, je rođen u selu Vidovice kraj Orašja. U ovom mjestu danas živi oko 1.600 osoba (1991. godine ih je bilo 2.200), a poznato je kao mjesto koje je dalo veliki broj katoličkih svećenika i časnih sestara, među kojima su i Tomislavov stric, monsinjor Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije BiH, jedna od značajnijih ličnosti Katoličke crkve u BiH.

Monsinjor Tomašević je, podsjetimo, i urednik Katoličke tiskovne konferencije BiH, a za Radio Vatikan na hrvatskom jeziku priprema vijesti iz Crkve u BiH.

Tomislavov otac Smiljan, prema pisanju medija u Hrvatskoj, pored brata Ive, ima i sestru Mariju, dva pokojna brata Miroslava i Miju.

Monsinjor Ivo Tomašević je za Radiosarajevo.ba potvrdio da je Tomislav njegov nećak i da je to sin njegovog najstarijeg brata Smiljana, ali nije želio detaljnije govoriti o tome kako se ne bi ostavljalo prostora različitim tumačenjima i komentarima, što je u ovom trenutku i razumljivo. Tim prije, kako kaže mon. Tomašević, jer on živi u BiH, a ne Hrvatskoj i Zagrebu.

Inače, zanimljivo je da je Tomislavov otac, Smiljan, ratni veteran, također, politički aktivan. No, njegova politička gledišta su različita od onih koja zastupa Tomislav.

Ranije je bio član HSP-a Ante Starčević, a danas Pokreta Domovina, koji je 2015. godine osnovala Željka Markić. Jedan je od dvoje vijećnika te stranke koji su 2017. godine izabrani u Gradsko vijeće Zaprešića.

Politički "sukobi" s ocem

O porodičnim političkim "sukobima" gostujući svojevremeno u Nedjeljom u 2 je govorio i Tomislav, otkrivši da zbog politike s ocem ponekad danima nije govorio.

"Kod nas je dolazilo do toliko zapaljivih situacija da danima ne razgovaramo. To je strast i emocije, neke stvari koje on kaže mene bi pogodile, neke koja ja kažem pogodile bi njega... On ima svoje stavove, ja svoje u tim žustrim raspravama, a sličnih smo karaktera. Rekli bi neke svari zbog kojih bi požalili. Kako zbog toga danima ne bismo razgovarali, odlučili smo izbjegavati te teme", kazao je Tomislav Tomašević.

Sukob generacija, rekli bismo, pomalo i na bosanski način.

Nakon nogometaša, rukometaša, košarkaša i drugih sportaša, umjetnika, naučnika, političara..., došao, evo, red da Bosna podari Hrvatskoj i gradonačelnika glavnog grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije