Romac: Pobjeda Možemo! je najveća politička promjena u Hrvatskoj od Ivice Račana

3
F.V.
Romac: Pobjeda Možemo! je najveća politička promjena u Hrvatskoj od Ivice Račana
Foto: Total.hr / Denis Romac

Izbori za Zagreb nisu bili samo još jedni lokalni izbori, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba ugledni hrvatski novinar Denis Romac komentirajući ishod netom završenih izbora u susjednoj zemlji.

"Bilo je to plebiscitarno izjašnjavanje o političkoj ostavštini nedavno preminulog gradonačelnika Milana Bandića i njegovom klijentelističko-korupcijskom modelu upravljanja Zagrebom koja, koji je trajao puna dva desetljeća.

Pobjeda lijevo-zelene platforme Možemo! u Zagrebu predstavlja najveću političku promjenu u Hrvatskoj još od trećesiječanjskih izbora 2000. godine, kada su Ivica Račan i Dražen Budiša pobijedili HDZ", kaže Romac za Radiosarajevo.ba.

On je primijetio jednu važnu promjenu koja može biti paradigma budućih političkih odnosa u RH, ali i regiju.

"Novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i platforma Možemo! nisu obećali samo promjenu vlasti, nego i promjenu načina vladanja Zagrebom, najavljujući rješavanje gradskih problema i ustrojavanje poštenije i transparentnije vlasti, kojoj će javni interes, baš kao što su to bezbroj puta podvlačili Tomašević i ostali čelnici Možemo!, biti na prvom mjestu. Takav plan predstavlja tektonsku promjenu za hrvatsku politiku", istakao je.

Pred Tomaševićem i Možemo! sada je, veli Romac, teži dio posla.

"Moraju razgraditi Bandićev korupcijski model upravljanja Zagrebom, a u ovom trenutku nitko ne zna kakvi ih kosturi iz ormara očekuju u Zagrebu. O njihovu uspjehu u Zagrebu ovisit će i njihove ambicije na nacionalnoj razini, o kojima se posljednjih dana u medijima puno špekulira.

Platforma Možemo!, međutim, stvorena je zbog Zagreba i Zagreb će biti njezin prvi i ključni test. O tome kako će Možemo! proći na tom testu ovisit će i pozicija Možemo! na lijevom polu političke scene u Hrvatskoj. Tek tada ćemo doznati hoće li nova zeleno-lijeva koalicija od SDP-a preuzeti ulogu vodeće lijeve stranke u Hrvatskoj.

Tomašević i Možemo! osvojili su na ovim lokalnim izborima velik politički kapital, no i dalje je otvoreno pitanje što će oni uraditi s tim političkim kapitalom. Međutim, već sada je jasno, i to ne sam po rezultatima u Zagrebu, nego i diljem Hrvatske, da se Hrvatska, nakon višegodišnje dominacije desnice, ponovno počinje naginjati ulijevo", zaključio je Romac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije