Akademik Karahasan: Knjigama čovjek treba samo da ih napiše, one žive svoje živote...

2
F. V.
Akademik Karahasan: Knjigama čovjek treba samo da ih napiše, one žive svoje živote...
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Akademik Dževad Karahasan

"Jedna od mnogobrojnih dobrih stvari u vezi s knjigama je to što knjizi čovjek treba samo da je napiše. Nakon što autor stavi tačku iza završne rečenice, knjiga se odvaja od njega i kreće svojim putem – trpi svoju sudbinu i živi svoj život, često bez neke vidljive veze sa čovjekom koji ju je napisao i njegovom sudbinom“, govorio nam je u jednom davnom razgovoru akademik Dževad Karahasan.

Naš slavni pisac je u posljednjih nekoliko godina imao priliku na svom primjeru provjeriti koliko je tačno ono što je onda govorio, jer on je te godine proveo uglavnom mirujući, a knjige koje je napisao za to su vrijeme išle svojim putem i živjele svoj život.

Djela na arapskom i perzijskom

U maju 2021. godine izišlo je na njemačkom jeziku drugo, popravljeno i dopunjeno izdanje knjige „Dnevnik selidbe“, a početkom 2022. roman „Sara i Serafina“ objavljen je na perzijskom i na arapskom.

Nestlé bilježi organski rast od 1,4% u prva tri mjeseca ove godine

Nestlé bilježi organski rast od 1,4% u prva tri mjeseca ove godine

Saznajemo: Akademik Karahasan u štampu poslao novi roman!

Saznajemo: Akademik Karahasan u štampu poslao novi roman!

U maju 2022. kod novosadskog izdavača Bulevar izišlo je popravljeno i dopunjeno izdanje knjige „Dnevnik selidbe“, a u junu iste godine roman „Uvod u lebdenje“.

Taj roman je istovremeno izišao u Sarajevu u izdanju izdavačke kuće Connectum.

Prije nekoliko dana je u štampu otišao njemački prijevod romana „Uvod u lebdenje“ koji bi se u izdanju izdavačke kuće „Suhrkamp“ trebao na tržištu pojaviti 14. januara 2023. godine, o čemu smo ponešto već oisali.

Susret u Sarajevu

U Berlinskoj akademiji umjetnosti planirana je prva promocija te knjige, desetak dana nakon izlaska, na autorov rođendan.

Knjiga „Dnevnik selidbe“, kako nam je potvrđeno, bit će promovirana 11. oktobra u Historijskom muzeju u Sarajevu, što će biti lijepa prilika za sve ljubitelje Karahasanove pisane riječi da se susretanu sa slavnim piscem, ali i da makar na trenutak pobjegnu od teške zbilje u kojoj dominiraju krize i političke razmirice.

Akademik Karahasan je dobitnik brojnih međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima su i Počasna nagrada Heinrich Heine, Geteova nagrada, Nagrada Bruno Krajski, Herderova nagrada…, te je iznimno čitan i uvažavan na njemačkom govornom području. Njegova djela su prevedena i na brojne druge svjetske jezike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije