Promovisana nova knjiga Dževada Karahasana "Uvod u lebdenje"

0
Radiosarajevo.ba
Promovisana nova knjiga Dževada Karahasana "Uvod u lebdenje"
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Promocija nove knjige "Uvod u lebdenje"

Promocija novog romana Dževada Karahasana "Uvod u lebdenje" u izdanju izdavačke kuće Connectum držana je danas 30. juna u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Riječ je o ekskluzivnom izdanju čiju fotografiju na koricama potpisuje poznati i nagrađivani bosanskohercegovački fotograf Zijah Gafić, glavni urednik je Ajet Arifi, dok je dizajn i prelom radio Davud Zukić.

Nastajući skoro četvrtinu vijeka, novi roman autora Dževada Karahasana, “Uvod u lebdenje”, objavljen je u izdavačkoj kući “Connectum” u junu 2022. godine. Riječ je o posebnom izdanju čiju fotografiju na koricama potpisuje poznati i nagrađivani bosanskohercegovački fotograf Zijah Gafić.

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Zadirući u dubine ratne svakodnevnice tokom 1992. godine, ovaj roman prati uglednog pjesnika i klasičnog humanistu Petera Hurda i njegovog sarajevskog prevodioca pri čemu ovoj temi pristupa na doista dijaboličan i naizgled skrajnut način.

U ovom romanu književna tehnika Dževada Karahasana pojavljuje se u svom reprezentativnom obliku pri tome bivajući iskristalizirana obuhvatanjem širokog spektra elemenata autorske poetike, poput mikroeseja, uokvirenih priča te neprestanog balansiranja između humora i patetike, života i smrti, erosa i tanatosa.

Zbog toga je, ustvari, tačka gledišta samo naizgled skrajnuta, jer roman “Uvod u lebdenje” pripovijeda o tzv. coincidentia oppositorum, jedinstvu suprotnosti, sveprisutnoj pojavi i neizbježnoj pokretačkoj sili svih bića, o dubinama u nama, dolje gdje se spuštamo i visinama iznad nas, gore gdje stremimo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije