Završen 10. jubilarni VaClaF: Vareš Classic Festival

1
Radiosarajevo.ba
Završen 10. jubilarni VaClaF: Vareš Classic Festival
Foto: VaClaF / Praznik klasične muzičke u Varešu

Od 15.9. do 1.10. fantastičnim koncertima VaClaF je proslavio svoj 10. jubilej te uprkos svim nedaćama i nepovoljnim uvjetima predstavio odličan program i sjajne domaće i međunarodne umjetnice i umjetnike. 

"Back to the Future" festivalski moto započeo je koncertima otvorenja u Varešu i Zenici sa sjajnim puhačkim kvintetom bečkog WISE: Wien International Soloists Ensemblea, u kojem su uz A. Nikolić kao solisticu na violini nastupili Pablo Carpio Hernandez (flauta, Španija/Austrija), Ivana Nikolić (oboa, BiH/HR/AT), Yolotzin Cruz Cedillo (fagot, Meksiko/AT), Jason Pfiester (horna, SAD/AT) i Ayaka Matsudomi (klarinet, Japan/AT) te izvrsno izveli djela varešanina Mile Cipre, uz djela AT kompozitora G. von Einema, J. Straussa i H. Gattermeiera te hrvatskog kompozitora Borisa Papandopula koji je velik dio svog radnog vijeka proveo i u Sarajevu. 

Nastavak festivala pripao je sjajnim mladim gitaristima, dobitnicima nagrade VaClaF Rising Stars u saradnji s Tuzla Guitar Weekom, Arminu Smajiću iz Tuzle i Vuku Vukajloviću iz Beograda koji su svojim izvrsnim, virtuoznim i zrelim nastupima, iako im je tek 17 godina, apsolutno oduševili brojnu varešku publiku

U srijedu, 21.9. imao je zatim VaClaF koncert i u Sarajevu, gdje su se publici prvi put predstavile zajedničkim muziciranjem Etleva Radomi Karadža (viola), Nejla Komar (violončelo) i Andrea Nikolić (violina) kao Kamerata Balkanika Trio te svojim istančanim muziciranjem vrhunskih umjetnica svjetskog kalibra oduševile sarajevsku publiku. Koncert je održan u kooperaciji s ArtLink fondacijom i festivalom Grad. 

Vareš: Deseti VaClaF ove godine pod motom "Back to the future"

Vareš: Deseti VaClaF ove godine pod motom "Back to the future"

Odmah sljedeći dan, u četvrtak 22.9. u Radničkom domu u Varešu nastupili su mladi vareški muzičari, učenici Muzičke škole te mladi rokeri, njih tridesetak pod koordinacijom prof. Sanjina Babovića te prvi put za 10. obljetnicu Festivala zajednički muzicirali i predstavili se pred ispunjenom dvoranom roditelja i prijatelja u Varešu. 

Drugi festivalski vikend, tačnije nedjelja 25.9.,  pripao je sjajnoj kinesko-francuskoj umjetnici Wu Bing, koja je na pipi – kineskoj lutnji koja svoje korijene vuče i 4. stoljeća n.e.,  muzicirala i u prekrasnoj vareškoj prirodi na Strici i Zarudju u sklopu muzičko-poetsko-kulinarske šetnje, a navečer oduševila međunarodnu publiku u Varešu koja je ispunila prekrasnu staru crkvicu sv. Mihovila kako bi uživala u njenom fascinantnom umijeću. U par djela pridružila joj se i A. Nikolić na violini, a jedinstvenu atmosferu nije mogla pokvariti ni hladnoća koja je tih dana snažno obavila Vareš. Bio je to zaista koncert za pamćenje. 

Pretposljednji koncert ovogodišnjeg VaClaF-a održale su sarajevske umjetnice i profesorice na Muzičkoj akademiji u Sarajevu Belma Šarančić (harmonika) i Belma Alić (violončelo) te programom sastavljenim od isključivo suvremenih djela pomaknule granice repertoara te publici priuštile jedno posebno i novo iskustvo u utorak 27.9. Svi koncerti popraćeni su izložbom plakata svih dosadašnjih festivala na slikarskim platnima.

Završni, Miholjski koncert uvijek je poseban događaj u okviru Vareš Classic Festivala. Ne samo zato što je to muzički događaj koji je prethodio ideji održavanja ovog izvrsnog muzičkog festivala, nego i zato što se njim zaokružuje ovaj – nećemo pretjerati – višednevni praznik muzike.

Sarajevska filharmonija najavila novu koncertnu sezonu: Ususret stogodišnjici slavnog orkestra

Sarajevska filharmonija najavila novu koncertnu sezonu: Ususret stogodišnjici slavnog orkestra

U skladu s tim, ovaj završni koncert uvijek ponudi i poseban program – kako u izvođačkom, tako i repertoaskom smislu. Ovogodišnji, kojim je označen kraj 10. jubilarnog izdanja VaClaFa, održan 1. 10. 2022. u Župnoj crkvi sv. Mihovila, ostaće zasigurno u trajnoj uspomeni svima, a zaslužuje i da uđe u anale.

Naime, bilo je to prvo gostovanje Sarajevske filharmonije u Varešu. Vareški orkestar, uoči svoje stote godišnjice, tako je, na najbolji način, uveličao, također značajnu godišnjicu Festivala. 10 godina, možda u svjetskim okvirima nije mnogo, ali u domaćim je, skoro ravno poduhvatu. To najbolje znaju svi oni koji se bave organizacijom kulturnih i umjetničkih manifestacija, što podrazumijeva "borbu" za razumijevanje važnosti, dobivanje novčane podrške, ponekad i prostora za vježbanje i koncertnu izvedbu i svega što se svrstava pod logistika (smještaj, prijevoz, štampanje materijala, oglašavanje). Sve to, zajedno sa malobrojnom ekipom uspjela je umjetnička direktorica Andrea Nikolić, osmislivši i program i obezbijedivši odlične goste-umjetnike. I sve je realizovano na najbolji način.

Program svečanog završnog koncerta činila su djela kompozitora raznih podneblja i epoha – od klasike do našeg vremena. Pored Mozartovog Koncerta za obou i orkestar, uvrštena je i Ave Maria, Dore Pejačević; Il tramonto - Poemetto lirico za mecosoprana i orkestar, Ottorina Respighija, Haydnova Simfonija broj 103 i djelo specijalno komponovano za festival – "Vareš Concerto", za violu i orkestar Gabriele Proy, koje je imalo svoju praizvedbu. Ovakava raznovrstan i kompleksan program bio bi iznenađenje i pravi poklon i za publiku koja redovno pohodi koncerte umjetničke muzike, budući da neka nismo nikada ili smo rijetko imali priliku da čujemo.

Kao solistice, nastupile su oboistkinja Ivana Nikolić, mecosopranistkinja Martina Menegon, a Andrea Nikolić- u trostrukoj ulozi: kao violistkinja, violinistkinja i koncertmajstorica jednog dijela koncerta. Svaka od njih, kao posvećene umjetnice, učinile su da ova djela zazvuče na najbolji način.

Orkestar Sarajevske filharmonije, koji je na početku nove sezone već imao niz nastupa u mjesecu septembru, našao je i vremena i snage i dobro se pripremio za ovaj nastup, pa je zvučao skladno, usaglašeno i svježe. Tome je, bez sumnje doprinijela i odlična saradnja sa Maestrom Mladenom Tarbukom, koji je sa malo proba – postigao mnogo. Energija i razumijevanje, uspostavljeno između dirigenta i našeg orkestra, bilo je više nego očito na samom nastupu: skoro je bila opipljiva radost zajedničkog muziciranja Sarajevske filharmonije i Maestra Tarbuka, inače rođenog Sarajlije, kome je ovo bio prvi profesionalni angažman sa našim orkestrom nakon više od dvije decenije. Kratkim i zanimljivim uvodom u svaku od kompozicija, dirigent je slušaoce vodio kroz ovaj koncert. Koliko je večer bila uspješna, svjedočio je iskreni i snažni aplauz na kraju uz stajaće ovacije oduševljenih posjetilaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije