Sarajevska filharmonija najavila novu koncertnu sezonu: Ususret stogodišnjici slavnog orkestra

0
V.A.Z.
Sarajevska filharmonija najavila novu koncertnu sezonu: Ususret stogodišnjici slavnog orkestra
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Press konferencija Sarajevske filharmonije

Ohrabrujuće najave stižu iz Sarajevske filharmonije, čiji je direktor Vedran Tuce, na press konferenciji objavio planove za koncertu sezonu 2022/23. 

Naredne godine, najstariji orkestar u BiH obilježit će 100 godina postojanja. Zato je nova sezona proipremljena s posebnom pažnjom, a obilježit će je i realizacije nekih dugoročnih projekata. 

Cijeli mjesec septembar bit će posvećen građanima i građankama Sarajeva za koje će biti izvedeni koncerti na otvorenom. Ukoliko ne bude kiše, koncerti su planirani na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta. 

Nikšić: Ušli smo u političku krizu. Svaki čas neko prepucavanje i ultimatumi

Nikšić: Ušli smo u političku krizu. Svaki čas neko prepucavanje i ultimatumi

Nakon večerašnjeg koncerta za djecu, već 6. septembra radovat ćemo se ponovnoj izvedbi programa 'Sarajevo, ljubavi moja'. Podsjetimo, riječ je o koncertu kojim se odaje počast sjajnom naslijeđu sarajevske pop-rock muzike. 

Sjajna atmosfera i legendarne pjesme na koncertu Sarajevo ljubavi moja

Sjajna atmosfera i legendarne pjesme na koncertu Sarajevo ljubavi moja

Za 10. oktobar najavljen je Koncert popularnih arija, u suradnji s ansamblom Opere Narodnog pozorišta Sarajevo. Sedam dana nakon toga, 17. septembra, Sarajevska filhamronija će svojim koncertom otvoriti Vivia Running Fest, veče uoči Sarajevskog polumaratona. Na koncertu će biti izvedena revija najljepših filmskih melodija. 

Za početak  oktobara najavljeno je gostovanje Sarajevske filharmonije na VACLAF festivalu u Varešu, a za kraj možemo očekivati novost - Hallowen koncert koji će proteći u duhu umjetničke muzike. 

U mjesecu novembru uz orkestar će nastupiti solista Alesandar Benčić. Orkestar najavljuje i novi koncert za djecu na kojem će biti izvedena muzička slikovnica Wild Symphony, koju potpisuje svjetski poznati pisac Dan Brown

Informacija koja će zasigurno razveseliti vjernu publiku je da se ovog decembra, nakon corona pauze, vraća i tradicionalni Novogodišnji koncert. Ako sve bude kako je planirano, krajem godine možemo očekivati i dugo očekivani dolazak koncertnog klavira u Sarajevo, prvog u stogodišnjoj historiji orkestra. 

Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Kantona Sarajevo, u ovoj sezoni može se očekivati i konačno brojčano popunjavanje orkestra nedostajućim instrumentalistima, te će tako Sarajevska filharmonija, konačno, zazvučati punim sazvučjem. 

Sarajevska filharmonija press
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Premijer Edin Forto portvrdio važnost postojanje i podrške Sarajevskoj filharmoniji

"Ne voli svako klasičnu muziku, ali ne postoji niko ko može reći da nam Sarajevska filharmonija ne treba. Bez kulture ne postojimo, nema razvoja društva, nema identiteta. Projekt 'Kultura na ulice' ovog ljeta je pokazao da su građani gladni kulutre. Umjetnicima želimo vratiti dostojanstvo, a ulaganjem u ovaj sektor Sarajevo ponovo može postati kulturni centar regije" naglasio je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo na današnjoj konferenciji za medije. 

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić takođe je potvrdila podršku orkestru: "Sarajevska filharmonija je zaštitni znak grada i predstavlja stub muzičke kulture u zemlji. Grad Sarajevo će i u narednoj koncertnoj sezoni izdvojiti značajna sredstva za podršku orkestru", naglasila je. Osim Kantona i Grada, svoju podršku najavila je i Općina Centar, što je potvrdila pomoćnica načelnika Lejla Dizdarević

Uz neophodnu finansijsku podršku, brojčano proširenje, novi koncertni klavir i kvaliltetan program, za očekivati je da će koncertna sezona 2022/23 biti atraktivna za postojeću i novu publiku.   

Sarajevska filharmonija press
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Gradonačelnica Karić najavila je podršku grada Sarajevskoj filharmoniji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije