Vedran Tuce otkrio: Zubin Mehta dolazi u Sarajevo

4
D.S.
Vedran Tuce otkrio: Zubin Mehta dolazi u Sarajevo
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / S konferencije za medije u Narodnom pozorištu Sarajevo

"U Sarajevo dolazi dirigent Zubin Mehta. Koncert će se održati 13. jula, a na programu će se naći tri djela Čajkovskog, violinski koncert i V simfonija.

U Sarajevo je došao prvi put 19. juna 1994. godine, kad je grad bio pod granatama i dirigovao koncertom u srušenoj Vijećnici.

Važno je dodati da je Zubin Mehta 1994. godine dirigovao besplatno, i tada je donirao 10.000 dolara Sarajevskoj filharmoniji", rekao je Vedran Tuce.

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

"Koncert je nazvan Sad je drugačije, drugačija je klima za kulturu zahvaljujući novom duhu u politici. Posebno me veseli jer u posljednje vrijeme čujemo izraz infrastruktura u kulturi", dodao je direktor Filharmonije.

Nakon direktora Sarajevske filharmonije medijima se obratila violinistica Violeta Smailović Huart.

Filatelistički ambasador BiH: Predstavljena poštanska marka '100 godina Sarajevske filharmonije'

Filatelistički ambasador BiH: Predstavljena poštanska marka '100 godina Sarajevske filharmonije'

"Ukratko, Čajkovski je koncert koji sam svirala kada je Mehta dolazio u Sarajevo, u Italiji i Americi. Shvatila sam moju ulogu, i čast mi je što imam priliku sudjelovati. Violina je nešto što sviram čitav život, uz Čajkovskog sam obrazovala niz muzičara, a istovremeno je izuzetno zahtjevno", izjavila je Violeta Smailović Huart.

Zatim je riječ dobio premijer KS Nihad Uk.

Zubin Mehta
Foto: EPA-EFA: Zubin Mehta

"Kultura će dobiti mjesto kakvo zaslužuje, u narednim godinama vidjet će se na stvarima koje će se dešavati. U Sarajevu imamo Mutija i Mehtu u jednoj sezoni, to je velika stvar i drago mi je što se to dešava u mom mandatu. Vlada KS čini sve da svjetske zvijezde dolaze u Sarajevo i da građani nemaju potrebu posjećivati kulturna dešavanja u regiji. Sarajevo se mapira u svijetu gdje zaista treba biti, cilj nam je da gradimo nove uspomene. Informacija je odzvonila u regionu, i regionalne filharmonije postaju ljubomorne, želimo da to tako ostane", zaključio je Nihad Uk.

Sve ovo je rečeno u Narodnom pozorištu Sarajevo danas, 21. februara, na vanrednoj konferenciji za medije Sarajevske filharmonije, povodom zatvaranja koncertne sezone u kojoj je orkestar slavio 100 godina rada i postojanja.

Vođeni slavljeničkim duhom, ali i željom da publici i gostima Sarajeva poklone još jedan poseban koncert, odlučili su da spektakularno završe ovu 100. koncertnu sezonu.

Najavili su poseban događaj pod nazivom Drugačije za kraj, a direktor Vedran Tuce ekskluzivno je otkrio ime gosta koji samo za ovu priliku stiže u Sarajevo.

Podsjetimo, Sarajevska filharmonija obilježavanje 100. godišnjice počela je Gala koncertom kojim je dirigovao veliki Maestro Riccardo Muti.

Indijski dirigent Zubin Mehta rođen je u Bombaju 1936. godine, a prvo muzičko obrazovanje dobio je od oca Melija Mehte, osnivača Simfonijskog orkestra u Bombaju.

Prvi put došao je u glavni grad Bosne i Hercegovine u periodu opsade Sarajeva, vladalo je kratkotrajno, varljivo primirje. Sarajevska filharmonija, koja je djelovala u smanjenom sastavu, no ipak prkoseći ratu, ugostila je svog najdražeg gosta i najvećeg dirigenta koji je ikada došao u Sarajevo - Zubina Mehtu. 

Porušena sarajevska Vijećnica je devetnaestog juna 1994. bila najtužnija i najponosnija koncertna dvorana na svijetu. 

Izveden je tada čuveni Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta. Uz Sarajevsku filharmoniju i hor Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, solisti su bili: 

Cecilia Gasdia, sopran
Ildiko Kolmosi, alt
Jose Carreras, tenor
Ruggero Raimondi, bas

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije