Talentovani, obrazovani i uspješni: Ko su solisti koji će nastupiti uz Sarajevsku filharmoniju

0
D. Softić
Talentovani, obrazovani i uspješni: Ko su solisti koji će nastupiti uz Sarajevsku filharmoniju
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Solisti Sarajevske filharmonije

Mjesec januar je u Narodnom pozorištu Sarajevo već tradicionalno rezervisan za koncert na kojem se predstavljaju članovi orkestra Sarajevske filharmonije i to u ulozi solista.

Na koncertu Sarajevske filharmonije, koji će se održati u subotu, 20. januara publika će upoznati čak njih sedmero.

Orkestar predvodi, sarajevskoj publici već poznat, maestro Slaven Kulenović, a solisti su: violinistica Arvida Kullolli - Vračo, violinistica Lejla Piljević, violončelistica Lidija Paulin, oboistica Jovana Jevtić, flautist Adi Šehu, trubači Admir Vračo i Ivan Ščitinski.  

Gol za Željezničar: Plavi stigli do poravnanja u Gabeli

Gol za Željezničar: Plavi stigli do poravnanja u Gabeli

Koncertmajstorica u Sarajevskoj filharmoniji Arvida Kullolli - Vračo rođena je u Albaniji, a violinu je počela svirati sa samo šest godina. U orkestar je stigla 2009. godine nakon položene audicije koja je održana u Tirani.

"Diplomirala sam na Muzičkoj akademiji u Tirani nakon čega sam došla raditi u Sarajevo. Magistarski studij sam završila na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, kod prof. Violete Smajlović - Huart.

Novogodišnji koncert Sarajevske filharmonije: Direktan prijenos omogućen ispred Narodnog pozorišta

Novogodišnji koncert Sarajevske filharmonije: Direktan prijenos omogućen ispred Narodnog pozorišta

Osim muzike, za Sarajevo me vezala ljubav mog života, Admir Vračo. U braku smo od 2015. godine. On će također svirati na koncertu, zajedno živimo i radimo, a Sarajevska filharmonija je ta koja nas je spojila", podvukla je Arvida Kullolli - Vračo.

Za ovu priliku, violinistica je pripremila djelo Balada albanskog kompozitora Pjeter Gacie.

"Vrlo sam sretna što ću imati priliku da sviram kompoziciju albanskog kompozitora. Riječ je o djelu koje me na poseban način povezuje s Albanijom i djetinjstvom. Pjeter Gaci je albanski kompozitor, violinista i profesor klasične muzike, on je završio svoje studije u Moskovskom konzervatoriju i napisao je Baladu 1985. godine.

Koncert mi mnogo znači i mislim da postaje tradicija, velika mi je čast da sviram s mojim kolegama", objasnila je violinistica.

Arvida Kullolli Vračo
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Arvida Kullolli Vračo

Lejla Piljević je violinistica koja je skoro 20 godina članica Sarajevske filharmonije. Muzičko obrazovanje je započela u Osnovnoj muzičkoj školi Mladen Pozajić, a diplomirala je i magistrirala na akademiji u Istočnom Sarajevu.

"S nepunih 17 godina održala sam koncert na Muzičkoj akademiji, kao srednjoškolka, tu me primijetio tadašnji direktor Emir Nuhanović koji me pozvao da sviram honorarno, dok se ne uspostave uslovi za stalno zaposlenje. Evo, 1. aprila će biti 20 godina kako sam član Sarajevske filharmonije", kazala je Lejla Piljević.

Ona će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u subotu izvesti Koncert br. 2 u g-molu, RV 315, op. 8, Ljeto, čiji je autor Antonio Vivaldi.

"U suštini sam jako virtuozan muzičar koji jako često nastupa, imam solističke nastupe van Filharmonije jednom do dva puta sedmično, tako da sam izabrala nešto što je karakterno jako blizu meni, a to je ovaj Vivaldijev koncert. On je virtuozan, efektan i može mene pokazati u pravom smislu, kakva zaista jesam, malo vrckasta i neozbiljna", pojasnila je Piljević.

Lejla Piljević
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Lejla Piljević

Lidija Paulin u orkestar je stigla u decembru 2014. godine. Muzičko obrazovanje započela je u Banjoj Luci, master iz violončela završila je u Sarajevu, a drugi master iz kamerne muzike u Beogradu. Trenutno završava treću godinu doktorata u Beogradu i radi kao vođa dionica violončela u Sarajevskoj filharmoniji.

Osim toga, Lidija je asistentica na Akademiji u Banjoj Luci, pa smo je pitali kako teku njene pripreme za koncert i ima li neki poseban ritual.

"Uvijek je teško vježbati, pogotovo kad je djelo jako zahtjevno. Pored posla, pošto radim i u Banja Luci na Akademiji kao asistent za violončelo, teško je naći vremena za sebe i nešto zahtjevno. Eto, sreća, poslije Nove godine smo imali malo slobodnog vremena i onda svako ima neki svoj različit ritual. Lično slušam razne snimke, pa čujem šta se meni najviše sviđa, kako bi željela da to djelo zvuči na kraju", pojasnila je violončelistica.

Za subotu je odabrala Koncert za violončelo i orkestar u e-molu, kompozitora Arama Hačaturjana.

"Sviram Koncert za violončelo i orkestar od armenskog kompozitora Hačaturjana. Izabrala sam njega jer je najsličniji mom karakteru i temperamentu. Nažalost, zbog minutaže ne mogu cijeli koncert svirati jer traje skoro 40 minuta, ali mislim da će publika biti oduševljena, u pitanju je stvarno divna muzika", dodala je violinistica.

Lidija Paulin
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Lidija Paulin

Jovana Jevtić u naš grad je stigla iz Beograda u kojem je završila srednju školu, osnovne i master studije. Od 2017. godine članica je Sarajevske filharmonije, a specifično je da svira obou i engleski rog.

"Sviram obou i engleski rog. Engleski rog je srodni instrument oboi, ne mogu da kažem da sam izabrala obou nego je ona bila ta koja je izabrala mene sticajem okolnosti. Prije oboe sam tri godine svirala harmoniku", rekla je Jevtić.

Zanimalo nas je kako se priprema za koncert, pa nam je otkrila svoju malu tajnu.

"Iskreno, veoma je zahvalno da u današnje vrijeme imamo priliku slušati muziku na platformama na kojima možemo čuti izvođenja mnogih orkestara, mnogih solista. Slušam njih i iz svega toga izvedem neku svoju interpretaciju", otkrila je.

Na koncertu u subotu svirat će engleski rog, a za ovu priliku pripremila je Labuda iz Tuonele iz Lemminkäinen svite, op.22, finskog kompozitora Jeana Sibeliusa.

"Djelo je pisano po nekim mitološkim temama, čula sam ga odavno, ali nisam imala prilike da ga izvodim tako da je sada odlična prigoda. Jean Sibelius je specifičan po lijepoj harmoniji, djelo je pomalo nostalgično i jedva čekam koncert da ga izvedem s mojim divnim kolegama", zaključila je Jevtić.

Jovana Jevtić
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Jovana Jevtić

Flautist Adi Šehu rođen je u Sarajevu, a školovao se na Muzičkoj akademiji u klasi kod prof. Bećira Drnde. U orkestru je počeo svirati prije više od 20 godina.

"U Sarajevskoj filhamoniji sam počeo svirati davne 2001. godine, prvo honorarno, za vrijeme studija, a zaposlen sam od januara 2005. godine. Bliži se jedan moj veliki jubilej, hiljaditi koncert sa Sarajevskom filharmonijom, do danas ih imam 972 tako da nadam se da ću nekad u aprilu ili maju proslaviti i taj hiljaditi. Jako mi je drago što ću se predstaviti sarajevskoj publici u stotoj godišnjici postojanja Sarajevske filharmonije, to je izuzetna privilegija i odgovornost, kako za mene tako i za ostale kolege i članove orkestra", rekao je Adi Šehu.

Za koncert je izabrao Karneval u Veneciji op. 78, Giulia Briccialdia. 

"To je tema sa varijacijama, napisana je na temu napolitanske narodne pjesme O mamma, mamma cara, koju je proslavio Niccolo Paganini i napisao varijacije na tu temu. Sviram jednu od tih verzija koju je prekomponovao Giulio Briccaldi, jedan fantastičan italijanski virtuoz, flautista i kompozitor. Radi se o tehnički zahtjevnom djelu, vrlo je brzo i treba da pokaže sve ljepote, mogućnosti i virtuoznost svirača. Nadam se da će se dopasti i našoj publici i da će uživati u ovom koncertu", predočio je flautist.

"Veliki je izazov za mene odsvirati djelo sa orkestrom, svirao sam to ranije uz pratnju klavira, javno, svirao sam nekada davno to i s orkestrom, ali sada u malo zrelijim godinama to je ipak druga slika, druga perspektiva. A, hoću malo i da se pokažem pred publikom, šta mogu i koliko mogu da doprinesem i da se lijepo uobliči ovaj koncert Sarajevskih filharmonista", dodao je Šehu.

Adi Šehu
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Adi Šehu

Prvi trubač Sarajevske filharmonije Admir Vračo dio je orkestra već 16 godina, a trenutno je docent na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Svoju prvu muzičku naobrazbu stekao je sa samo 4 godine, pohađajući privatne časove klavira i harmonike, a na trubi je diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Za portal Radiosarajevo.ba otkriva da je tajna uspjeha vježba i upornost.

"Moram priznati da ovo uspoređujem s nekom vrstom sporta. Ako hoćete da budete uspješan sportista, morate da imate svoje ustaljene dnevne treninge, da znate šta je to jutarnji trening, šta ćete vježbati ujutro, šta poslijepodne, tako i ovo isto. Truba je jedan od najtežih limenih duvačkih instrumenata i mislim da trebamo dosta odricanja da bi došli do nekog većeg orkestra, evo u ovom konkretnom slučaju Sarajevske filharmonije.

Naporan je put, moram priznati da se mora puno vježbati, od samih nekih tehničkih vježbi pa do izvedbi. Tokom našeg studija sve mi to prolazimo, imam posebnu zahvalnost za sve bivše i sadašnjeg direktora Sarajevske filharmonije jer smo još kao studenti imali priliku nastupati u orkestru", objasnio je Vračo.

On će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u subotu izvesti Koncert za dvije trube u C-duru, RV537, čiji je autor Antonio Vivaldi. Zajedno sa njim, nastupit će Ivan Ščitinski.

Admir Vračo, Ivan Ščitinski
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Admir Vračo, Ivan Ščitinski

"Koncert za dvije trube napisan je negdje 1720. godine. Međutim, u to vrijeme trube nisu bile kao što izgledaju danas, to je pisano za prirodnu trubu, nije bilo ventila, bile su samo rupice gdje tehnički gledajući na koncert nema hromatskih dijelova nego su tamo cijelostepeni i polustepeni tonovi, jednostavan je muzički, međutim, za izvedbu je jako zahtjevan.

Obzirom da sad imamo savremene trube, a nemamo tako često u orkestru upotrebljavati piccolo trubu, potrebna je jedna doza većeg rada i spremnosti da bi se izvelo ovo djelo. Taj koncert nije bio toliko poznat kad je napisan, otkriven je 1950. godine, ako se ne varam, izdao ga je Ricordi, jedan od najpoznatijih izdavača notnog materijala. Bit će mi velika čast da predstavimo publici to djelo, mislim da piccolo truba nije slušana u Sarajevu, imamo naš standard gdje sviramo na B ili C trubi, međutim kako u kamernim sastavima, tako i u orkestru i van orkestra piccolo truba se nije čula, samim tim to je i razlog zašto smo izabrali ovo djelo za koncert", pojašnjava nam Vračo.

Ivan Ščitinski je Sarajlija koji je dio Sarajevske filharmonije već trinaest godina. Muzičko obrazovanje stekao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a prije tri mjeseca uspješno je prošao audiciju za solistu orkestra.

"Završio sam Srednju muzičku školu, prof. Emir Tahirović me pitao za moje afinitete, izrazio sam želju da bih volio svirati trubu. Na studijima je bio prof. Izudin, nažalost on je preminuo kad sam bio na prvoj godini. Kolega Admir je bio na drugoj ili trećoj, kad je došao naš prof. Dario Teskera iz Zagreba koji je postavio jak temelj za trube na Akademiji. Kolega Admir ga je sad naslijedio i drago mi je zbog toga.

Moj put do Filharmonije bio je jako težak zato što se tražilo mnogo vježbanja, mnogo odricanja, naravno sve je lakše s kolegama i kad imate jako dobrog profesora", objasnio je Ščitinski.

Za kraj nam je otkrio i po čemu je Koncert za dvije trube u C-duru specifičan.

"Koncert je specifičan zato što ustvari non-stop zvuči kao da jedna truba svira i to je najteže uskladiti iza Admirovog dijela. Moram odsvirati nakon njega na isti način, istom dinamikom kako bi to zvučalo da se ustvari muzika prepliće, kao da je rijeka koja se ulijeva u drugu, da se ne osjeti neka razlika. Jako je teško to postići, ali eto potrudili smo se pa ćemo vidjeti", zaključio je Ščitinski.

Koncert počinje u 20.00 sati, a ulaznice se mogu nabaviti putem platforme Kupikartu.ba.

Program koncerta Sarajevske filharmonije sa solistima

P. Gaci: Balada

A. Vivaldi: Koncert br. 2 u g-molu, RV 315, op. 8,Ljeto

A. Hačaturjan: Koncert za violončelo i orkestar u e-molu,Allegro moderato

J. Sibelius: „Labud iz Tuonele“ iz Lemminkäinen svite, op.22

G. Briccialdi: Karneval u Veneciji op. 78

A. Vivaldi: Koncert za dvije trube u C-duru, RV537

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije