Magična noć: Pogledajte atmosferu s Gala koncerta Sarajevske filharmonije i maestra Mutija

1
Radiosarajevo.ba
Magična noć: Pogledajte atmosferu s Gala koncerta Sarajevske filharmonije i maestra Mutija
Foto: Almin Zrno / Gala koncert Riccarda Mutija i Sarajevske filharmonije

U prepunoj sali Narodnog pozorišta Sarajevo u srijedu, 11. oktobra upriličena je svečanost obilježavanja stote godišnjice Sarajevske filharmonije, Gala koncert kojim je dirigovao maestro Riccardo Muti, jedan od najvećih dirigenata današnjice. Publika je uživala u izvedbama dvije čuvene simfonije, br. 7, L. van Beethovena i br. 9, F. Schuberta, a prepun je bio i trg ispred Narodnog pozorišta na kojem su brojni građani i građanke na dva velika LED ekrana pratili ovaj muzički spektakl.

Malo je svjetskih gradova koji se mogu pohvaliti stoljetnom tradicijom simfonijskog muziciranja. Čelni čovjek filharmonije, Vedran Tuce, naglasio je kako dolazak meastra Mutija predstavlja najljepši mogući rođendanski poklon Sarajevskoj filharmoniji.

Podsjetimo, slavni talijanski dirigent bio je među prvim velikim svjetskim umjetnicima koji su posjetili razoreni grad nakon potpisivanja mirovnog sporazuma, a ovo je njegov treći dolazak u Sarajevo. 1997. godine je sa orkestrom i solistima Milanske skale održao koncert u dvorani Skenderija, a 2009. godine sa orkestrom i horom "Maggio Musicale Fiorentino" u prepunoj Zetri dirigovao je koncertom "Putevi prijateljstva: Od Sarajeva do Sarajeva".

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

"Sretan sam što sam se vratio, a u orkestru sam zatekao desetak muzičara koji su sa mnom svirali 1997. godine. U vrijeme kad je svijet u krizi, moramo znati da je kultura važan instrument koji će odgajati nove generacije“, rekao je Riccardo Muti.

Gala koncert Sarajevske filharmonije podržao je i Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Orkestar je dobio instrumente dostojne institucije ovakvog značaja. Riječ je o dva kontrabasa, modela Milano i Corleone, vrhunske kvalitete, koji su izrađeni tradicionalno u renomiranoj radionici Björn Stoll u Njemačkoj. U čast 100. rođendana Sarajevske filharmonije, Ured EU donirao je i sklopivu binu, koja će Filharmoniji pružiti veću fleksibilnost za scenske postavke, kako u Sarajevu, tako i prilikom drugih gostovanja.

Koncertu je prisustvovao i Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH:

Počeo Gala koncert Riccarda Mutija i Sarajevske filharmonije: Stigle brojne poznate ličnosti

Počeo Gala koncert Riccarda Mutija i Sarajevske filharmonije: Stigle brojne poznate ličnosti

"Maestro Muti jedan je od najvećih živućih dirigenata, prepoznatljiv glas za mir i toleranciju i istinski prijatelj Bosne i Hercegovine. Ni u najmračnijim danima historije Sarajeva stanovnici ovog grada nisu odustajali od kulture i znam koliko Sarajlijama znači ovaj koncert. Kultura ujedinjuje i podrška kulturi temeljna je vrijednost EU. Drago mi je što je Ured EU u BiH mogao pružiti podršku Sarajevskoj filharmoniji povodom 100. godišnjice orkestra", zaključio je Johann Sattler.

Podrška Sarajevskoj filharmoniji pružena je u sklopu projekta "EU za lokalne zajednice" koji finansira Europska unija s ciljem poboljšanja životnog standarda i jačanja kapaciteta lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD) s partnerskom organizacijom Help.

"Koncert Sarajevske filharmonije s maestrom Mutiem svakako je, prije svega, vrhunski umjetnički i muzički spektakl, ali dolazak maestra Mutia u Sarajevo je zapravo mnogo više. Kada je posljednji put boravio u Sarajevu dobio je ključ našeg grada. Mi smo mu sinoć poklonili ključ srca Sarajevske filharmonije, djelo bh umjetnika Adisa Fejzića, i zamolili da naredni put kada bude u Sarajevu, s njim otvori novu koncertnu dvoranu koja će biti dom Sarajevske filharmonije", izjavio je nakon koncerta direktor Vedran Tuce.

"Zahvalio bih se svim prijateljima, partnerima i sponzorima koji su doprinijeli da naš rođendanski koncert bude realizovan na zaista zavidnom nivou", zaključio je Tuce.

Gala koncert Riccarda Mutija i Sarajevske filharmonije
Foto: Almin Zrno : Gala koncert Riccarda Mutija i Sarajevske filharmonije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije