Evan Alexis Christ: Zaljubljen sam u Sarajevo, privilegija je raditi sa Sarajevskom filharmonijom

1
D. Softić
Evan Alexis Christ: Zaljubljen sam u Sarajevo, privilegija je raditi sa Sarajevskom filharmonijom
Foto: Ustupljena fotografija / Evan Alexis Christ

Evan Alexis Christ, jedan od vodećih dirigenata svoje generacije, predvodit će koncert Sarajevske filharmonije koji je zakazan za petak, 16. februar. 

Ovogodišnji šef dirigent orkestra Sarajevske filharmonije rođen je u Los Angelesu 1970. godine u porodici muzičara. Još kao dječak počeo je svirati obou i klavir, nakon čega je studirao matematiku i kompoziciju na Univerzitetu Harvard. Kasnije je također studirao dirigiranje na muzičkom konzervatoriju u Leipzigu.

Važno je napomenuti i da je on drugi po redu šef dirigent od kada je direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce uveo ovu, svjetsku praksu u rad orkestra.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Ovo je njegov drugi koncert sa Sarajevskom filharmonijom, a odabrao je sljedeći program:

  • W.A. Mozart: Uvertira operi Otmica iz saraja
  • W.A. Mozart: Koncert za hornu br. 1 u D duru, KV 412/514
  • Z. Kodály: Plesovi Galánte
  • V. Šebalin: Concertino za hornu i orkestar br. 2, op. 14
  • L. van Beethoven: Simfonija br. 2 u D duru, op. 36
Talentovani, obrazovani i uspješni: Ko su solisti koji će nastupiti uz Sarajevsku filharmoniju

Talentovani, obrazovani i uspješni: Ko su solisti koji će nastupiti uz Sarajevsku filharmoniju

Kao solista nastupit će slovenački hornist Boštjan Lipovšek. Iz Sarajevske filharmonije ističu da je horna kao solo instrument rijetko zastupljen na našoj sceni, a samim tim ovaj koncert je jedinstvena prilika koja se ne propušta.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba razgovarala je s dirigentom Christom koji nam je otkrio nekoliko zanimljivih detalja o svojoj karijeri, nadolazećem koncertu i radu s orkestrom Sarajevske filharmonije.

Radiosarajevo.ba: Kako se sporazumijevate s orkestrom, s obzirom na to da ste rođeni u Los Angelesu?

Evan Alexis Christ: Muzičari u orkestru govore engleski, mnogi od njih ga znaju perfektno. Naravno, dobar dio naše komunikacije odvija se na italijanskom, međunarodnom jeziku muzike (piano, presto itd.).

Novogodišnji koncert Sarajevske filharmonije: Direktan prijenos omogućen ispred Narodnog pozorišta

Novogodišnji koncert Sarajevske filharmonije: Direktan prijenos omogućen ispred Narodnog pozorišta

Radiosarajevo.ba: Koje instrumente Vi svirate i kako ste odlučili postati dirigent?

Evan Alexis Christ: Obou i klavir. Moji roditelji su bili članovi orkestra tako da sam još od djetinjstva fasciniran zvukom i energijom simfonijskog orkestra.

Muzičari u orkestru su moji heroji i volim spajati ljude, s 14 godina se probudila želja da jednog dana postanem dirigent.

Radiosarajevo.ba: Publika je oduševljena Novogodišnjim koncertom kojim ste dirigovali, kakvi su Vaši utisci?

Evan Alexis Christ
Foto: Ustupljena fotografija: Evan Alexis Christ

Evan Alexis Christ: Hvala vam, to je bilo zaista nevjerovatno iskustvo za mene, od energije i virtuoznosti orkestra, publike, euforije u dvorani Narodnog pozorišta do atmosfere u gradu. Bio sam ovdje s porodicom i svi smo se zaljubili u Sarajevo.

Radiosarajevo.ba: Ovo je vaš drugi koncert sa Sarajevskom filharmonijom, kako ste izabrali program?

Evan Alexis Christ: Kada su me zamolili da napravim plan za ovu sezonu, istražio sam historiju orkestra i njegove prethodne programe. Konsultovao sam se i s nekoliko muzičara i saslušao njihove želje. Program naravno treba pružiti sjajnu muziku za publiku, ali isto tako i radost za orkestar. Beethovenova II simfonija bila je na prvom programu koji je orkestar izveo u oktobru 1923. godine, tako da jednostavno mora biti realiziran i u jubilarnoj stogodišnjoj sezoni Sarajevske filharmonije. A, Kodajlovi Plesovi Galante su želja muzičara.

Boštjan i ja godinama radimo zajedno tako da sam zaista oduševljen što ga mogu dočekati kao solistu.

Plakat, koncert Sarajevske filharmonije
Foto: Ustupljena fotografija: Plakat, koncert Sarajevske filharmonije

Radiosarajevo.ba: Kako izgledaju pripreme za koncert? Možete li nam reći više o tome?

Evan Alexis Christ: Već mjesecima brinemo o mnogim organizacionim detaljima sa nevjerovatnim timom Sarajevske filharmonije iza scene i direktorom Vedranom Tuceom. Iako sam ranije dirigovao većinu repertoara, sedmicama sam provodio vrijeme pripremajući partiture. Svi muzičari pojedinačno kod kuće rade na posebno teškim tehničkim dionicama, a već nekoliko dana se okupljamo na intenzivnim probama, prvo u grupama (ili sekcijama), a zatim svi zajedno.

Radiosarajevo.ba: Šta je specifično za djela koja će se naći na programu?

Evan Alexis Christ: Beethoven je napisao svoju II simfoniju upravo u trenutku kada je shvatio da gubi sluh. U "Heiligenstadt testamentu", pismu koje je napisao svojoj braći, ali ga nikada nije poslao, rekao je da ga samo njegova muzika održava u životu. Ova simfonija je najpozitivnija od svih Beethovenovih simfonija, ostavlja utisak da je pokušavao biti pozitivan kako bi pobijedio depresiju zbog gubitka sluha.

Boštjan Lipovšek
Foto: Sarajevska filharmonija: Boštjan Lipovšek

Zoltan Kodály je proveo dio djetinjstva u malom gradu Galanta u Slovačkoj, samo 50 kilometara istočno od Bratislave i tamo je često slušao romski bend. Kada su ga zamolili da napiše komad za 80. godišnjicu Budimpeštanske filharmonije, uključio je njihove plesne melodije u svoje djelo. Sastoji se od pet dijelova, u verbunkos stilu, to su nevjerovatno raskošne melodije, vrlo izazovne za orkestar i divne za slušanje - one direktno ulaze u vaše srce.

Mozartova uvertira operi Otmica iz saraja temelji se na turskoj muzici koja je tada bila vrsta kulta u Evropi. U ovoj uvertiri vrlo je jedinstvena "buka" perkusija koja simbolizuje turski haremski život. Odabrali smo dva komada za hornu i orkestar, oba pokazuju ogromne tehničke mogućnosti ovog instrumenta. Jedan je iz bečkog klasičnog perioda Beethovena i Mozarta, a drugi je iz vremena Kodalyja.

Radiosarajevo.ba: Na koncertu će nastupiti i hornist Boštjan Lipovšek, kako je došlo do saradnje?

Evan Alexis Christ: Direktor Vedran Tuce ga je predložio i to na moje veliko zadovoljstvo jer smo zapravo prije nekoliko godina zajedno snimili CD svih Mozartovih koncerata za hornu, od kojih ćemo jedan izvesti u petak. A, Šebalinovo djelo je iznenađujuće rijetko izvođeno, čak je Boštjan morao pripremiti nove note jer nisu bile dostupne.

Radiosarajevo.ba: Kakvi su planovi za budućnost, koji su ciljevi sa Sarajevskom filharmonijom?

Evan Alexis Christ: U aprilu imamo sjajan program s IV simfonijom Čajkovskog i Violinskim koncertom br. 1. Šostakoviča. Počevši od početka naredne sezone, imamo nekoliko lijepih iznenađenja. Moj cilj je nastaviti rasti zajedno sa orkestrom i inspirisati našu publiku. Kao muzičari uvijek se moramo truditi da napredujemo, i privilegija je raditi na tome sa članovima orkestra Sarajevske filharmonije.

Radiosarajevo.ba: I za kraj, šta Vam se sviđa u Sarajevu?

Evan Alexis Christ: Sve. Hrana, energija, različite kulture koje žive zajedno, ali posebno otvoreni i znatiželjni ljudi. Njihovo interesovanje za umjetnost i rad drugih.

Koncert Sarajevske filharmonije sa maestrom Christom održat će se u petak, 16. februara s početkom u 20.00 sati u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo. 

Ulaznice su dostupne putem platforme www.kupikartu.ba kao i na svim njihovim prodajnim mjestima.

Sarajevska filharmonija prvi je profesionalno organizovan simfonijski orkestar na području BiH, a svoje je korijene imala već u ansamblima koji su se formirali tokom austrougarske vladavine na tlu naše države.

Od 1923. godine, postojanje ovog filharmonijskog orkestra u BiH predstavlja jedan od stubova muzičke kulture i instituciju muziciranja od fundamentalnog značaja za sarajevsku i bosanskohercegovačku sredinu.

Brojeći decenije djelovanja u sredini gdje se društvena dešavanja nemilosrdno odražavaju na kulturne prilike, Filharmonija je nekoliko puta bila primorana iznova ispisivati stranice svoje historije.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije