Filatelistički ambasador BiH: Predstavljena poštanska marka '100 godina Sarajevske filharmonije'

0
FENA
Filatelistički ambasador BiH: Predstavljena poštanska marka '100 godina Sarajevske filharmonije'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Edis Đerzić, Vedran Tuce, Bojan Hadžihalilović

U Narodnom pozorištu Sarajevo danas je povodom 100. godišnjice Sarajevske filharmonije upriličeno predstavljanje poštanske marke kreirane za tu prigodu.

Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce kazao je da ga raduje što su svojim radom zaslužili da dobiju poštansku marku.

On je također naveo da nije bio ni svjestan koje se sve vrijednosti i značaj mogu vezati uz poštansku marku, koju sve manje možemo da vidimo na poštanskim pošiljkama, te je kroz razgovor sa direktorom Službe marketinga BH Pošte Edisom Đerzićem saznao da je riječ o jednoj od najvećih promocija.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Đerzić podvlači da su izdavanjem ove marke željeli dati doprinos te budućim generacijama ostaviti dokaz o historijskoj važnosti Sarajevske filharmonije za sarajevsku i bh. kulturu i umjetnost.

"Izdavanje poštanske marke sa motivom '100 godina Sarajevske filharmonije' ima i internacionalni značaj, jer svaka ova marka je i filatelistički ambasador Bosne i Hercegovine koji putuje i pažljivo se čuva širom planete. Činjenicu da će proputovati cijeli svijet garantuje više od 140 godina duga bh. filatestička tradicija. Poštanske marke predstavljaju jedan od neprepoznatljivijih simbola i reprezenata nacionalne kulture, tradicije, prirodne i historijske baštine, običaja, jubileja, ličnosti", naglasio je Đerzić.

"Halloween Symphonic": Provedite najstrašniju noć u godini uz Sarajevsku filharmoniju

"Halloween Symphonic": Provedite najstrašniju noć u godini uz Sarajevsku filharmoniju

On je naveo da je BiH članica Svjetskog poštanskog saveza te da će putem te organizacije marka "100 godina Sarajevske filharmonije" biti poslana svakoj od 192 članice.

Poštanske marke, kako je ustvrdio, imaju i svojevrstan status nacionalnog blaga i svaki primjerak se čuva u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH.

Marka "100 godina Sarajevske filharmonije" djelo je Bojana Hadžihalilovića i Agencije Fabrika, a otšampana je u tiražu od 10.000 primjeraka, sa nominalnom vrijednošću od 1,70 KM.

U foajeu Narodnog pozorišta otvorena je i izložba plakata koji su obilježili 100. godšnjicu djelovanja Sarajevske filharmonije pod nazivom "Gledaj drugačije".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije