Čarobna noć u gradu na Bosforu: Dugotrajni aplauz u Istanbulu za Sarajevsku filharmoniju

1
Radiosarajevo.ba
Čarobna noć u gradu na Bosforu: Dugotrajni aplauz u Istanbulu za Sarajevsku filharmoniju
Foto: Sarajevska filharmonija / Koncert Sarajevske filharmonije u Istanbulu

Samo 30 dana nakon Gala koncerta i proslave 100. rođendana, pod dirigentskom palicom maestra Riccarda Mutia, Sarajevska filharmonija gostovala je u Istanbulu i koncertom očarala prepunu salu.

U sklopu manifestacije "Dani kulture Bosne i Hercegovine" u organizaciji Udruženja "Turkiye Bosna Sancak", u subotu 11. novembra, u veličanstvenoj koncertnoj dvorani Cemal Reşit Rey orkestar Sarajevske filharmonije izveo je koncert u čast obilježavanja 100 godina postojanja Republike Turske.

Orkestar je kroz ovo muzičko iskustvo vodio dirigent Mihnea Ignat, a koncertmajstor bila je Violeta Smailović Huart koja je izvela najljepši violinski solo čuvene simfonijske svite Šeherzada, Nikolaja Rimskog - Korsakova.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Na programu je izvedena i simfonijska poema Probuđena kasaba bosanskohercegovačkog kompozitora Avde Smailovića, kojom je publici Istanbula predstavljeno bosanskohercegovačko kulturno naslijeđe.

Koncertu su prisustvovale mnogobrojne zvanice iz diplomatske, kulturne i poslovne sfere Istanbula, a u kraktom obraćanju, direktor Vedran Tuce podsjetio je kako je muzika univerzalni svjetski jezik:

100 godina Sarajevske filharmonije: 'Gala koncert' u izvedbi solista i hora Opere NPS 15. septembra

100 godina Sarajevske filharmonije: 'Gala koncert' u izvedbi solista i hora Opere NPS 15. septembra

"Vrlo često u jednom orkestru sjede ljudi koji se apsolutno ne razumiju, dolaze sa raznih strana svijeta, ne razumiju jezike. Međutim, kada sjednu na svoja mjesta i uzmu note, ne samo da se razumiju, ne samo da zajedno mogu da rade, nego zajedno stvore ono što je najljepše na svijetu, stvore čaroliju, stvore umjetnost, stvore muziku".

Uz topao doček i najveće priznanje, dugotrajni aplauz publike, Sarajevska filharmonija je i sinoć ponovo proslavila i svoj rođendan, a kako je sve izgledalo pogledajte u galeriji slika i videu.

Večeras članovi orkestra Sarajevske filharmonije slijeću na Međunarodni aerodrom Sarajevo, a već sutra započinju probe za novi koncert koji sarajevsku publiku očekuje 16. novembra, u sali Narodnog pozorišta Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije