100 godina Sarajevske filharmonije: 'Gala koncert' u izvedbi solista i hora Opere NPS 15. septembra

0
Radiosarajevo.ba
100 godina Sarajevske filharmonije: 'Gala koncert' u izvedbi solista i hora Opere NPS 15. septembra
Foto: Velija Hasanbegović / Sarajevska filharmonija

U petak, 15. septembra 2023. godine, sa početkom u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, u povodu obilježavanja 100 godina Sarajevske filharmonije, bit će upriličen "Gala koncert" u izvedbi solista i hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestra Samra Gulamović i maestro Dario Vučić.

Pred sarajevskom publikom nastupit će solisti Narodnog pozorišta Sarajevo: Jasmin Bašić, Aida Čorbadžić, Katarina Kikić Marić, Melisa Hajrulahović Tomić, Amir Saračević, Ivan Šarić, Marko Kalajanović, Denis Isaković i Ileš Bečei.

Na programu će biti izvedena djela kompozitora: Mascagnia, Gotovca, Glinke, Cilea, Verdia, Puccinia, Bizeta, Donizettia, Mozarta te Rossinia.

"Odbranimo r(ij)eke Balkana": Pogledajte dokumentarni film 'Zajedništvo'

"Odbranimo r(ij)eke Balkana": Pogledajte dokumentarni film 'Zajedništvo'

Sarajevska filharmonija djeluje od 1923. godine što je čini jednom od najstarijih institucija kulture u Bosni i Hercegovini. O uspjehu orkestra svjedoče brojna domaća i međunarodna priznanja, kao i gostovanja slavnih imena iz svijeta umjetničke muzike. Jedini je profesionalni simfonijski orkestar koji djeluje na području Bosne i Hercegovine njegujući simfonijsku muziku domaćih i inostranih kompozitora, te kao takav predstavlja kulturološki simbol naše zemlje. Svojim djelovanjem i kontinuiranim koncertnim sezonama uveliko obogaćuje kulturni život grada i države.

U svojoj 100. obljetnici nastavlja težiti ka ciljevima postavljenim u začetku svoje djelatnosti ostajući tako jedan od svjetionika kulturne scene i svakako jedna od najvažnijih karika u lancu sarajevskog i bosanskohercegovačkog muzičkog života.

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti, online: www.nps.ba

Radno vrijeme blagajne:

Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.

Ostalim radnim danima od 9:00 do 15:00 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije