Spektakl u Narodnom pozorištu: Koncert Sarajevske filharmonije uz nastup umjetnika iz Poljske

1
Radiosarajevo.ba
Spektakl u Narodnom pozorištu: Koncert Sarajevske filharmonije uz nastup umjetnika iz Poljske
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Koncert Sarajevske filharmonije

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u 20 sati počeo je koncert Sarajevske filharmonije uz nastup umjetnika iz Poljske.

Sarajevskoj publici predstavili su se poljski umjetnici, pijanista Marek Bracha izvedbom Koncerta za klavir i orkestar br. 2 u f-molu slavnog Frederica Chopina, dok će orkestar predvoditi maestra Marta Kluczyńska kroz izvedbe dva djela iz literature poljskih kompozitora.

Na programu je i djelo bh autorice Hanan Hadžajlić pod nazivom Machiavellian Hypomania.

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Marek Bracha je poljski pijanist. Počeo je pohađati satove klavira sa 7 godina, a kako je napredovao, upisao se u Državnu srednju muzičku školu Z. Brzewski u Varšavi. Magistrirao je na Muzičkom sveučilištu Fryderyk Chopin, gdje je studirao kod Terese Manasterske, Alicje Paleta-Bugaj i Joanne Ławrynowicz. Također je studirao kod Kevina Kennera u Londonu dok je stekao diplomu magistra glazbe na Royal College of Music, a nastavio je i postdiplomski studij klavira kod Vanesse Latarche i fortepiana kod Geoffreya Goviera.

Bracha ima aktivan koncertni raspored, a svirao je recitale diljem Europe, Sjedinjenih Država, Kine, Mongolije i Japana. Međutim, mnoge njegove aktivnosti odvijale su se u Poljskoj, gdje je sudjelovao na takmičenjima i muzičkim festivalima. Bracha je debitirao s Chopinovom klavirskom glazbom za Institut Fryderyk Chopin.

Koncert Sarajevske filharmonije
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Koncert Sarajevske filharmonije

Marta Kluczyńska diplomirala je simfonijsko i operno dirigiranje te studij klavira na Glazbenom sveučilištu Fryderyk Chopin u Varšavi. U dobi od 24 godine imala je svoj operni debi u Poljskoj nacionalnoj operi u Varšavi gdje je, kao stalna dirigentica, ravnala brojnim opernim i baletnim predstavama uključujući San ljetne noći Benjamina Brittena, Ukletu kuću Stanisława Moniuszka, Orašara Petra Čajkovskog i Romeo i Julija Sergeja Prokofjeva.

Godine 2017. Kluczyńska je debitirala u Operi u Wrocławu s predstavom La Cenerentola iu Landestheater Coburg (Njemačka) s predstavom Le Nozze di Figaro. Vodila je koncerte s orkestrima kao što su Sinfonia Varsovia, Simfonijski orkestar Poljskog nacionalnog radija (Katowice), Orkestar Poljskog radija (Varšava) i Poljska Sinfonia Iuventus.

Koncert Sarajevske filharmonije
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Koncert Sarajevske filharmonije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije