U Umjetničkoj galeriji BiH bit će predstavljena izložba Mirsada Konstantinovića "Iskorak u Mjestu"

0
Radiosarajevo.ba
U Umjetničkoj galeriji BiH bit će predstavljena izložba Mirsada Konstantinovića "Iskorak u Mjestu"
Arhiv / Umjetnička galerija BiH

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, od 28. 3 do 3. 6. 2023., bit će predstavljena izložba autora Mirsada Konstantinovića pod nazivom "Iskorak u mjestu". 

U oktobru 2021. godine, na prijedlog dekanese Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, prof dr. Dubravke Lejlić–Pozderac, i šefa Odsjeka grafike, doc. mr. Admira Mujkića, Umjetnička galerija BiH je preuzela kompletnu zaostavštinu bosanskohercegovačkog grafičara Mirsada Konstantinovića. Izložba "Iskorak u mjestu" predstavlja upravo ove radove, među kojima su grafike, crteži, instalacije, skice i karikature.

"Ko je nečije djelo u cijelosti autoportret umjetnika, onda je to bez sumnje djelo Mirsada Kostantinovića.

Čampara traži tematsku sjednicu Skupštine KS, uputio inicijativu: "Mora postojati odgovornost"

Čampara traži tematsku sjednicu Skupštine KS, uputio inicijativu: "Mora postojati odgovornost"

Njegova posvećenost likovnom djelu bila je totalna, sav njegov život i rad bio je umjetničko djelo. Teško da je mimo umjetnosti postojalo bilo šta što se odnosi na ovog umjetnika. Od načina života, do onoga što je u svom, na žalost kratkom životu ostavio, sve je jedan veliki likovni autoportret.

Radio je kao asistent i saradnik na Odsjeku za grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je zapravo i živio. Kada je otišao sa ovog svijeta, iza njega nije ostalo ništa drugo do njegova umjetnost. Proživljena, promišljena, snažna i suptilna istovremeno.

Halil Tikveša za Radiosarajevo.ba: Studentima sam govorio da crtaju svoje snove

Halil Tikveša za Radiosarajevo.ba: Studentima sam govorio da crtaju svoje snove

To njegovo likovno naslijeđe zabaštinila je sada Umjetnička galerija BiH u saradnji i uz podršku Akademije likovnih umjetnosti, da ga čuva za buduća pokolenja.

Naš angažman i našu brigu oko opremanja i čuvanja najznačajnijih listova Mirsada Konstantinovića iznosimo pred likovnu javnost, da ih vidi i uvjeri se u vrijednosti jednog od najznačajnijih umjetnika srednje generacije, čije radove ćemo brižno čuvati i učiniti dostupnim budućim naraštajima, da uživaju u njima, ali i da ih proučavaju i unose u temelje novih stvaralačkih tokova u koje je Mirsad Konstantinović ugradio sebe na najljepši način" kazao je Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine

Naziv izložbe "Iskorak u mjestu" posuđen iz teksta predgovora prof. dr. Sadudina Musabegovića za samostalnu izložbu Mirsada Konstantinovića 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, predstavlja istovremeno hommage dvjema istaknutim i uticajnim ličnostima bosanskohercegovačke kulturne i umjetničke scene: "Iskorak u mjestu" mijenja samo mjesto, ili drukčije, s tim iskorakom ono nije više isto mjesto. Jer, iskorak koji ostaje na istom mjestu prijelaz je s jednog njegovog aspekta na drugi, koji, iako u mjestu, ipak ne ostavlja nedodirnutu i nepromijenjenu prostorno-vremensku granicu; ona se migolji i pomjera u sebi. Riječju, ona čini iskorak. Stoga, između ove dvije očitosti – iskoraka, koji predstavlja prelazak s jednog na drugi položaj mjesta, što nije ništa drugo do prekoračenje vremensko-prostorne granice, i ostajanja na istom mjestu, kontinuiteta i diskontinuiteta - zapravo, začinje se i disput o najnovijim radovima Mirsada Konstantinovića.”

Frédéric de la Mur otvorio izložbu u Sarajevu 'Od Baltika do Balkana: lica naše Europe'

Frédéric de la Mur otvorio izložbu u Sarajevu 'Od Baltika do Balkana: lica naše Europe'

Stvaralaštvo Mirsada Konstantinovića obilježeno je neprekidnim istraživanjem mogućnosti izražavanja. Korištenjem što jednostavnijih formi i akcentiranjem vješto odabranih elemenata u savršeno izbalansiranoj kompoziciji, nastojao je postići što više. Slojevite, i u izradi i u značenju, Konstantinovićeve grafike odišu lakoćom, jednostavnošću, razigranošću i vanvremenskom svježinom.

Biografija

Mirsad Konstantinović (Sarajevo, BiH, 1956 – 2008) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti na Odsjeku za grafiku u klasi prof. Dževada Hoze. Postdiplomski studij završio je 2007. godine na istoj Akademiji, Odsjek za grafiku. Radio je kao asistent i saradnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu od 1995. godine. Izlagao je na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi. Za svoj rad bio je više puta nagrađivan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije