Frédéric de la Mur otvorio izložbu u Sarajevu 'Od Baltika do Balkana: lica naše Europe'

0
Radiosarajevo.ba
Frédéric de la Mur otvorio izložbu u Sarajevu 'Od Baltika do Balkana: lica naše Europe'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Frédéric de la Mure i Christine Toundic

Francuski fotograf Frédéric de la Mur predstavio se publici u Sarajevu na izložbi koja je otvorena u galeriji Hanikah Gazi Husrev-begove medrese u organizaciji Francuskog instituta u Bosni i Hercegovni.

Ciklus izloženih fotografija ima zanimljivu historiju nastanka. Frédéric de la Mur radio je kao fotograf u Ministarstvu inozemnih poslova Francuske skoro četrdeset godina, od 1982. do 2019. U tom periodu obišao je 139 zemalja. Kako kaže, nije se zadržavao duže od dva dana u jednom gradu. 

Nakon što se penzionisao 2019. godine, odlučio je sjesti na bicikl i vratiti se u neke od zemalja u kojima je boravio, ovaj put da ih pobliže upozna, te ovjekovječi jedno drugo lice ovih gradova na svojim fotografijama. 

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Izložba "Od Baltika do Balkana: lica naše Europe" prati njegova dva duga putovanja. Prvo se tiče zemalja iza nekadašnje "Željezne zavjese". Drugo putovanje proteže se od Njemačke, preko Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Italije, uz posjete Albaniji i BiH.

Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic kazala je da je Frederic de La Mur obišao cijelu Zemlju, jer je to u njegovom DNK, podvukavši njegovu potrebu da puno putuje i slika.

"Kada se penzionisao odlučio je da ne leti više avionom nego da se služi biciklom. Odlučio je da prođe mjestima koja je već upoznao, ali drugom brzinom", rekla je ambasadorica, otvarajući izložbu.

Ova izložba otvorena je kao dio programa Dana frankofonije 2023. 

Frédéric de la Mure - Od Baltika do Balkana: lica naše Europe
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Frédéric de la Mure - Od Baltika do Balkana: lica naše Europe

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije