U Sarajevu počinje četvrti FUU Festival ulične umjetnosti

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu počinje četvrti FUU Festival ulične umjetnosti

Rap sastav Stoposto danas će otvoriti četvrti FUU Festival ulične umjetnosti Sarajevo. Slogan ovogodišnjeg FUU Festivala glasi "I love my life" i inspirisan je istoimenim djelom holandsko-američkog slikara Willema de Kooninga.

Mladi umjetnici su pronašli snažan poticaj u njegovom djelu koje je iznimno bogato i nepresušno, i stilski i idejno. "I love my life" je rečenica koja se rijetko kaže, a može predstavljati pravo osvježenje u našem okruženju. Kooning je ovu sliku naslikao u trenutku kad mu nije sve u životu išlo kako treba, te sam taj čin predstavlja inspiraciju mnogima.

Program nastavlja zabavljački duo Master'n'Margarita iz Srbije koji će posjetitelje oduševiti brojnim akrobacijama s vatrom i vatrenim kuglama komponovanim u kratku predstavu pod nazivom "Cabaret for dummies". Duo koristi publiku kao žive statue, što vatreni ulični performans čini još uzbudljivijim.

Drugog dana FUU-a u 10 sati otvara se Art Market u Velikom parku i trajat će do nedjelje do 20 sati. Kao i do sada, posjetitelji će na Art marketu imati priliku kupiti radove i rukotovorine domaćih dizajnera.

Umjetnički program drugog dana FUU-a počinje u 19 sati u Velikom parku performansom Esme Hajrić, pod nazivom "Umjetnost kod sanjanja". Paralelno sa performansom u zgradi Papagajka održat će se otvorenje izložbe "I love my life".

 U 19.30 sati Basheskija-Opasni čovjek izvodit će pjesme Mehmeda Begića, a zatim slijedi novo izvođenje vatrenog spektakla "Cabaret for dummies". Sarajevski bend Gudron nastupa od 21 sat, a u 22.30 slijedi koncert pod nazivom "When flamenco met sevdah - Flamenco balcanico".

 Paralelno s programom u zgradi Papagajka odvijat će se program na platou ispred Gradske tržnice. Program počinje u 20 sati performansom umjetničkog kvarteta "Obojena klapa" čiju će kreativnost upotpuniti zvuci miksete DJ Mr Mehikana. "Ringe ringe raja" koncept poezije i glume u izvedbi Hectora Morića, Mernesa Zahirovića, Dijenabe Bakary i Merite Bavčić počinje u 21 sati. Violinista Irhad Baručija će u 21.45 svojom izvedbom zatvoriti program ispred Gradske tržnice.

 U nedjelju od 10 sati u Velikom parku počinje i dječiji program s brojnim radionicama i dječijim sadržajima. Program će trajati do 13 sati.

Papagajka je i ove godine objekt od posebnog značaja i specijalna pažnja je posvećena uređivanju i programima koji će se održati u ovom bloku zgrada. U 19 sati nedjeljni program počinje projekcijom filmova studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajeva. U 19.30 sati slijedi izvođenje predstave "Dame biraju" u produkciji Alteatra. U 21 sat Jall Aux Yeux grupa simpatičnih momaka iz Bihaća koja sve svoje pjesme izvodi na francuskom jeziku, iako ga ne zna, unosi novi ritam i nastavlja s programom festivala.

Posjetitelji FUU-a u Papagajci će imati priliku pogledati radove umjetnika Rikarda Druškića, Muhameda Baručije, Denija Božića i studenata Akademije likovnih umjetnosti Sarajeva.

Treće po redu izdanje FUU festivala završava se koncertom dua Belma&Belma, gitara i violončelo u 22.30 u Papagajci.

FUU-2018-Plakat-Program.jpg - undefined

Plakat: Program Festivala ulučne umjetnosti

FESTIVAL ULIČNE UMJETNOSTI FUU 2018  - “I LOVE MY LIFE“  

 

PETAK, 06. JULI

PLATO ISPRED NARODNOG POZORIŠTA SARAJEVO

20:00 –STOPOSTO – RAP NASTUP

21:00 – CABARET FOR DUMMIES – ULIČNI VATRENI NASTUP, CIRKUSKI DUO “MASTER ‘N’ MARGARITA”

 SUBOTA, 07. JULI

VELIKI PARK

19:00 – „UMJETNOST KOD SANJANJA“ PERFORMANS ESME HAJRIĆ

PLATO ISPRED TRŽNICE

20:00 – PERFORMANS - OBOJENA KLAPA FEAT. DJ MEHIKANO

21:00 – “RINGE RINGE RAJA” -HECTOR MORIĆ, MERNES ZAHIROVIĆ, DJENABA BAKARY I MERITA BAVČIĆ

21:45 –IRHAD BARUČIJA, VIOLINA

PAPAGAJKA

19:00 – OTVORENJE IZLOŽBE “I LOVE MY LIFE”

19:30 – BASHESKIA [OPASAN ČOVJEK]: PJESME MEHMEDA BEGIĆA 

20:15 - CABARET FOR DUMMIES – ULIČNI VATRENI NASTUP, CIRKUSKI DUO “MASTER ‘N’ MARGARITA”

21:00 – GUDRON – BAND

22:30 – WHEN FLAMENCO MET SEVDAH -FLAMENCO BALCÁNICO, JERÓNIMO MAYA, KEKO GALINDO, MERITA BAVČIĆ

 NEDJELJA, 08. JULI

PAPAGAJKA

19:00 – PROJEKCIJA FILMOVA STUDENATA AKADEMIJE SCENSKIH UMJETNOSTI SARAJEVO

19:30 – PREDSTAVA “DAME BIRAJU”, ALTEATAR

21:00 - JALL AUX YEUX - BAND

22:30 – BELMA & BELMA – GITARA I VIOLONČELO

 DJEČIJA NEDJELJA

OD 10H DO 13H - PROGRAM ZA DJECU U VELIKOM PARKU

 ART MARKET

OD 10H DO 20H - SUBOTA I NEDJELJA U VELIKOM PARKU

Murali

Rikardo Druškić (Papagajka)

Muhamed Baručija (Papagajka)

Deni Božić (Papagajka)

Studenti ALU-a (Papagajka)

Obojena klapa

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije