Izložba povodom 70 godina Rezolucije Informbiroa

Fena
Izložba povodom 70 godina Rezolucije Informbiroa
Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine je povodom 70 godina Rezolucije Informbiroa organizovao izložbu koja govori o tom značajnom periodu za bivšu Jugoslaviju.

 Na današnji dan 28. juna 1948. godine Staljin i rukovodstvo SSSR-a optužili su Komunističku partiju Jugoslavije za nepravilnu unutrašnju i vanjsku politiku, tj. za odstupanje od marksizma /lenjinizma.

Tada, 28. juna, nakon optuženičkog pisma koje stiže iz Moskve uslijedio je jugoslavenski odgovor  Staljinu, poznat i kao historijsko NE.

Nakon višegodišnje kampanje protiv Jugoslavije politika Informbiroa je poražena pedesetih godina prošlog stoljeća.

Autor izložbe, direktor Arhiva Federacije BiH Ademir Jerković rekao je da se izložba sastoji od devet panoa na kojima je jasno kazana historija Informbiroa - borba naroda tadašnje Jugoslavije za slobodu i na kraju pobjeda jugoslavenske države.

Jerković je istaknuo da je ova izložba važna zato što govori o zajedničkim naporima svih građana, naroda Bosne i Hercegovine, Jugoslavije, da izađu iz teškoća, za razliku od današnjeg vremena. Prilikom otvaranja izložbe osvrnuo se na period Rezolucije Informbiroa, teškoće s kojima se tadašnja Jugoslavija susretala, pomirenjem kao i o ulozi Jugoslavije na međunarodnoj sceni do devedesetih godina prošlog stoljeća.

"Izložba je podsjećanje na slavne dane prošlosti kad smo hodili uspravno, a mladima nauk kako da prevladaju međunacionalne podjele i žive dostojanstveno", rekao je Jerković na otvaranju izložbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije