Uručena priznanja Arhiva FBiH za arhivistiku i pamćenje bh. prošlosti

Fena
Uručena priznanja Arhiva FBiH za arhivistiku i pamćenje bh. prošlosti

U ime premijera Federacije BiH Fadila Novalića, njegov savjetnik Hasan Ganibegović, danas je u Sarajevu uručio priznanja koje Arhiv Federacije BiH daje istaknutim pojedincima i organizacijama za oblast arhivistike, pamćenje bh. prošlosti i afirmaciju BiH.

"Zadovoljstvo mi je da Povelju Kulin ban uručim 'Ženama u crnom' iz Beograda za ispoljenu hrabrost i visoku moralnost u borbi protiv šovinizma i nacionalističke mržnje, kao i profesoru Enveru Imamoviću za doprinos u pamćenju bh. prošlosti i afirmaciju BiH u zemlji i svijetu", istakao je Ganibegović.  

"Bosanskog stećka“ za oblast arhivistike uručio je profesoru Azemu Kožaru, koji je zahvalnost izrazio Arhivu FBiH budući da ova oblast, kako kaže, nije prepoznata u društvu kako zaslužuje.

"Ovaj posao može raditi samo onaj ko voli i ko ima nerv za nauku", ukazao je Kožar.

S obzirom da 'Povelju Kulin ban' dodjeljuje Arhiv FBiH, profesor Enver Imamović smatra da ima veće značenje jer je to institucija koja čuva pamćenje na narode BiH.

"Sve ono što se u prošlosti dešavalo od kada postoji pisana riječ čuva Arhiv FBiH. Kao historičar moram reći da se historija ne može pisati bez upotrebe ove građe", rekao je Imamović, koji je dosta pisao upravo o Kulinu banu.

Također, ovu povelju dobile su "Žene u crnom“, koje su po riječima direktora Arhiva FBiH Adamira Jerkovića, antimilitaristička organizacija koja se nenasilnim sredstvima bori za pravdu ljudi na prostorima bivše Jugoslavije.

"One se bore za žrtve Srebrenice i da Srbija napokon kaže da je bila agresor u BiH i zato smo im, između ostalog, dodijelili Povelju Kulin ban", rekao je Jerković.

Na tome je zahvalnost izrazila aktivistkinja Staša Zajović navodeći da "Žene u crnom“ neće prestati tražiti odgovornost za rat i ratne zločine.

Povodom Međunarodnog dana arhiva i godišnjice osnivanja uručene su zahvalnice Arhiva FBiH Elektrotehničkoj školi za energetiku i Srednjoj ekonomskoj školi.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije