Bookstan objavio program festivala: Atraktivni književni događaji za svakoga

Radiosarajevo.ba
Bookstan objavio program festivala: Atraktivni književni događaji za svakoga
Bookstan / Program Festivala

Već treći put, u Sarajevu će tokom mjeseca jula biti održan Internacionani književni festival Bookstan. 

Radićeva ulica i most Festina Lente i ove će godine predstavljati potez na kojem će se odvijati festivalski život. Na lokacijama knjižare Buybook i Akademije likovnih umjetnosti, od srijede 4. jula do subote 7. jula održat će se bogati festivalski sadržaji. 

Gdje je Istok, gdje je Zapad? Gdje se prelazi s jednog na drugi? Može li se razumjeti jedan bez drugog? Može li se biti ili imati oboje? Najlakše je držati ih odvojenim, zamišljati ili graditi zid između njih. Ali šta ukoliko ne može biti jednog bez drugog? Šta ukoliko ne moramo birati? Šta ukoliko je njihovo razlikovanje važno jedino u domenu  geografije? Šta ako postoji književni Festival sa gostima koji stvaraju prostore u kojima nema ni Istoka ni Zapada, nego samo ljudi i njihovih priča?

Ovako je prije tri godine pisac Aleksandar Hemon, suosnivač Bookstana, okarakterizirao suštinu ove književne manifestacije koja nije "sajam knjige" već "festival književnosti".   

Tokom trećeg izdanja Bookstana, centralna tema biće Borders and Boundaries / Granice i ograničenjanju je definirao Geert Mak, ovogodišnji Bookstanov kurator, jedan je od najznačajnijih holandskih i evropskih novinara i pisaca.

Na ovogodišnjem Bookstanu publika će imati priliku prisustvovati  promocijamanovih knjuižnih  naslova  Faruka ŠehićaZlatka TopčićaSelvedina AvdićaOlje RunjićDževada KarahasanaTanje Stupar TrifunovićSenke MarićDamira Pilića i Emira Imamovića

Bit će tu i mnođštvo zanimljivih književnih razgovora u kojima će sudjelovati  Dubravka UgrešićMiljenko JergovićAleksandar Hemon, rank WestermanDavid Mitchell, Chris Keulemans, Eric Faye, Femke Halsema i Griet Op de Beeck, među njima i John Freeman, suosnivač Bookstana i jedan od najpoznatijih književnih kritičara na svijetu. 

U bogatom progrmau Booksana pronađite događaje za sebe: 

 

Program Festivala - undefined

Bookstan : Program Festivala

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije