Aleksandar Hemon osvojio glavnu nagradu PEN Amerika: Pisao o bh. izbjeglicama

Radiosarajevo.ba
Aleksandar Hemon osvojio glavnu nagradu PEN Amerika: Pisao o bh. izbjeglicama
Međunarodno cijenjeni sarajevski pisac Aleksandar Hemon dobio je još jedno veliko priznanje - glavnu nagradu PEN centra Amerika.

Međunarodno udruženje književnika PEN centar Amerika dodijelio je glavnu nagradu za književno djelo u 2017. godini Aleksandru Hemonu za usmenu historiju o bh. izbjeglicama How Did You Get Here?: Tales of Displacement.

Hemonovi romani i novele koje piše na engleskom i maternjem jeziku do sada su bili prepoznati na najrelevantnijim književnim instancama u svijetu. Ova nagrada samo je potvrda Hemonovog ogromnog talenta, vrhunskog stila i iznimnog senzibiliteta za svijet o kojem piše. 

Portal Radiosarajevo.ba posebno je ponosan, s obzirom na to da je Aleksandar Hemon kolumnista na ovom mediju. Njegove izvrsne kolumne možete čitati na ovom linku. 

„Kako u političkom tako i u nacionalnom diskursu prema kojima je PEN centar okrenut, i dalje nastavljamo podržavati humani odnos u koherativnom dijalogu“, rekao je predsjednik PEN centra u Americi Andrew Solomon.

„Mnoge od ovogodišnjih nagrada istražuju društvene teme koje su na vrhu naše nacionalne svijesti. Ovogodišnja PEN nagrada dodijeljena je za izvrstan književni rad i različitost pisanja njihovih kreatora", dodao je on.

Eseji će biti objavljeni na ceremoniji koja će se održati 27, marta, čiji će domaćin biti komičar Aasif Mandvi. PEN Amerika, ove nagrade dodjeljuje od 1963. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije