Granice i ograničenja: Treći Bookstan uskoro u Sarajevu

J. Ć.
Granice i ograničenja: Treći Bookstan uskoro u Sarajevu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Treći Bookstan u Sarajevu
Od 4. do 7. jula u Sarajevu će se održati treći Internacionalni festival književnosti Bookstan.

Naslanjajući se na uspjeh i koncept drugog festivalskog izdanja, organizatori su preispitivali fluidne identitete i specifične dinamike kreirane unutar stvaralačkih procesa koji podrazumijevaju poziciju izmještenosti autora koji su najčešće rođeni u jednoj zemlji, odrasli u drugoj, a svoj književni i lični put definirali u trećoj, van maternjeg jezika i zavičaja. 

Tokom trećeg izdanja Bookstana, centralna tema bit će Borders and Boundaries / Granice i ograničenja, koju je definirao Geerk Mak, ovogodišnji Bookstanov kurator. 

Treći Bookstan u Sarajevu - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba /Treći Bookstan u Sarajevu

Na današnjoj press konferenciji suvlasnik izdavačke kuće Buybook i direktor Bokstana Damir Uzunović i Buybookova urednica Kristina Ljevak, predstavili su kompletan festivalski program i njegove prateće sadržaje. 

"Treće izdanje Bookstana pokazuje da književnost itekako može da privuče veliki broj publike. Kurator Geerk Mak u centralnom programu će razgovarati na tri teme. Jedno od ključnih pitanja na koje ćemo tokom Bookstana pokušati pronaći odgovor je pitanje uslovljenosti ličnog identiteta kolektivnom prošlošću, razlikama među narodima i zajedničkim iskustvima. Nostalgija će biti jedna od tema centralnog Bookstanovog programa", istaknuo je Uzunović. 

"Drago mi je da jača ovaj festival i siguran sam da će biti mnogo bolji od prethodna dva, što bi bilo normalno, jer po ovom programu vidim da ide ka tome i vjerujem da će biti uspješan", rekao je Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić.

Balkanska ruta, granice koje su postavljene, solidarnost sa sirijskim izbjeglicama kao dio moralne odgovornosti jedna je od tematskih podcjelina Bookstana. Njom je protkano i vizuelno rješenje festivala koje je predstavio grafički dizajner Bojan Hadžihalilović, kreativni direktor Agencije Fabrika.

Treći Bookstan u Sarajevu - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Bojan Hadžihalilović

"Zahvalio bih se ispred Agencije Fabrika i kreativaca koji imaju čast raditi festivale kao što je Bookstan, gdje uvijek možemo promišljati nešto i odmaći se od komercijalnog i histeričnog svijeta", izjavio je Hadžihalilović.

Frank Westerman, David Mitchell, Chris Keulemans, Eric Faye, Femke Halsema i Griet Op de Beeck samo su neki od festivalskih gostiju i gošći koji će govoriti o tome koliko književnici mogu doprinijeti razmišljanju i djelovanju izvan vlastitih granica. 

John Freeman, suosnivač Bookstana će biti jedan od predavača na Bookstanovoj edukativno-kritičkoj radionici pod nazivom "Kako čitati pisca?"

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije