Sarajevska filharmonija otvorit će 23. Baščaršijske noći

Radiosarajevo.ba
Sarajevska filharmonija otvorit će 23. Baščaršijske noći
I ove godine, ljeto će u Sarajevu biti zanimljivije zajhvaljujući festivalu “Baščaršijske noći”.

Svečano otvaranje 23. po redu Festivala “Baščaršijske noći” uz Sarajevsku filharmoniju,  najavjeno je u nedjelju, 1. jula u 21,00 u dvorani Bosanskog kulturnog centra (BKC)

Tradicionalni koncert Sarajevske filharmonije će ove godine biti u znaku Makedonije, s obzirom da će sa Orkestrom nastupiti solisti iz Makedonije: sopranistica Nade Talevska-Spasovska i tenor Nikola Stojčeski, tenor, dok će orkestrom dirigovati maestro Ivan Eminović.

Publika će imati priliku čuti  popularne operne arije, valcere i poznate komade čiji su autori:  Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Giacomo Puccini, Charles Gounod, Franz Lehar, Johann Strauss II i Geores Bizet.

Zbog ograničenog broja mjesta, besplatne ulaznice za koncert se preuzimaju na blagajni BKC-a svaki radni dan, osim nedjelje u periodu od 10 do 17 sati.

O umjetnicima: 

NADA TALEVSKA-SPASOVSKA, sopran:  mlada, ali poznata umjetnica operne muzičke scene u Makedoniji. Sa izraženim vokalnim i scenskim izrazom polako, ali sigurno ide ka jednoj od najpouzdanijih opernih solista. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu muzičkih umjetnosti u Skoplju u klasi prof. Marije Muratovska-Naumovska. Već za vrijeme studentskih dana bilježi brojne predstave i učestvuje na seminarima i takmičenjima gdje stječe brojne nagrade i priznanja. Kao student dobija uloge u izvedbama "Carmina Burana" i "Aida", a 2009. godine bilježi svoju prvu značajnu ulogu Kraljice noći u produkciji Mozartove "Čarobne frule". Narednih godina, pa do danas, bilježi brojne operne solističke uloge od kojih se izdvajaju uloga Gilde u Verdijini operi "Rigoletto", te uloga Lucije u operi Lucia di Lammermoor G. Donizettija.

NIKOLA STOJČESKI - tenor: Rođen je u Kavadarcima 1986. godine. Srednju muzičku školu završava u Bitoli, odsjek solo pjevanje, u klasi prof. Pece Mitrevski. Diplomirao je na Fakultetu za muzičku umjetnost Univerziteta "Sv. Ćirilo i Metodije“ u Skoplju, na vokalno-instrumentalnom odsjeku - solo pjevanje, u klasi  prof. Biljane Jakimovske. Nosilac je brojnih nagrada od kojih se izdvajaju dvije prve nagrade Nacionalnog takmičenja u Makedoniji  2002. i 2005. godine. Također je dobitnik priznanja počasnog građanina grada Kavadarci 2008. godine. Do sada je održao niz recitala u cijeloj Makedoniji i šire, nastupao je kao solista sa akademskim horom "Mirce Acev" iz Skoplja na brojnim koncertima u zemlji i inostranstvu, te kao solista sa orkestrom Solisti na fakultetu za muzičku umjetnost sarađujući sa dirigentom i profesorom Velkom Todevskim. Sarađivao je sa mnogim poznatim dirigentima i režiserima iz Makedonije i inostranstva među kojim se izdvaja saradnja sa maestrom Tomislavom Šopovom pod čijim vodstvom je ostvario mnoštvo uspješnih nastupa širom Slovenije i Srbije. Iza sebe ima brojne tenorske uloge u operama i operetama od koji se izdvaja posljednji angažman u februaru 2018. godine  u Francuskoj, grad Lille, gdje je ostvario ulogu Turidda u operi Cavalleria Rusticana.

IVAN EMINOVIĆ, dirigent: Rođen je 1988. u Skoplju. Već u dobi od 6 godina počinje se interesovati za muziku. Osnovno i srednjoškolsko muzičko obrazovanje, odsjek klavir, završava u Državnom muzičko-baletskom učilišnom "Ilija Nikolovski - Luj" u Skoplju.  Studije nastavlja na Fakultetu muzičkih umetnosti u Skoplju., gdje studira dirigovanje u klasi prof. Saše Nikolovski – Gjumar. Diplomirao je  2010. godine. Iste je godine je dobio nagradu "Tomislav Zografski" od "Tomislav Zografski Fondacije" za najvrednijeg studenta iz odjela dirigovanje, kompozicija, muzikologija, te teorija i pedagogija muzike. Magistrirao je 2012. godine dirigovanje predvodeći operu "Rita" Gaetana Donizettija. Kao pijanist Ivan Eminović je nastupao na mnogim koncertima u Makedoniji i inostranstvu, osvajajući mnogobrojne nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima (Državno takmičenje u Skoplju, Međunarodno muzičko takmičenje "Interfest" u Bitoli,  festivalu "ERTA" u Osijeku i Hrvatskoj itd). Njegov umjetnički portfelij uključuje mnoge produkcije makedonske opere i baleta, među kojima su La traviata, Nabucco, Carmina Burana, Giselle, Rigoletto, Cavalleria Rusticana, Dama s kamelijama, Seviljski berberin, Evgenij Onjegin, Don Giovanni, Mozart - Requiem, Turandot, te mnogobrojni koncerti. 

SARAJEVSKA FILHARMONIJA prvi je profesionalno organizovan simfonijski orkestar na području Bosne i Hercegovine, a svoje je korijene imala već u ansamblima koji su se formirali tokom austrougarske vladavine na tlu naše države. Prve ideje o formiranju jednog profesionalnog ansambla u bosanskohercegovačkoj prijestolnici koji bi izvodio umjetničku muziku zapadnoevropskog tipa potekle su iz Oblasne muzičke škole.

Tako je formiran Kvartet Filharmoničnog udruženja, koji je uglavnom bio sastavljen od nastavnika Oblasne muzičke škole. Prvi koncert održan je 15.04.1920. godine u dvorani sarajevskog kina Imperijal. Ovi mali, ali značajni koraci vodili su do održavanja osnivačke skupštine Sarajevske filharmonije koja se desila 6. jula 1923. Prvi koncert održan je 24. oktobra 1923. godine. Solist na klaviru bio je Klemens Menšik, a dirigovali su Aleksandar Lukinić i Josip Rožđalovski. U periodu od 1941. godine, orkestrom su dirigovali Beluš Jungić, Maks Unger, Aleksandar Lukinić, Josip Rožđalovski, Edo Křenek i Oskar Danon.

Zbog ratnih dešavanja, u periodu od 1941. do 1945. godine, Filharmonija je obustavila rad i 1948. godine ponovo nastavlja sa svojim aktivnostima.

Sarajevskom filharmonijom su dirigovali Ivan Štajcer, Mladen Pozajić, Teodor Romanić, Miroslav Homen, Oskar Danon, Julio Marić, Dragiša Savić, Radivoj Spasić, Boris Papandopulo i brojni drugi. U odnosu na period djelovanja prije 1941. godine, Sarajevska filharmonija je značajno proširila svoj repertoar izvodeći djela ne samo stranih, već i jugoslavenskih i bosanskohercegovačkih kompozitora.

Godina 1992. označila je početak agresije na Bosnu i Hercegovinu, te samim time i destrukciju svega što je građeno prethodnih decenija. Tako je i Sarajevska filharmonija prekinula sa radom dvije godine i pri tome pretrpjela velike materijalne, ali i ljudske gubitke.

Svojevrsnu prekretnicu u radu Filharmonije predstavljao je koncert održan 19. juna 1994. godine kada su pod dirigentskom palicom velikog Zubina Mehte u razrušenoj Vijećnici izveli Mozartov Requiem. Kao solisti nastupili su Jose Carreras, Ruggero Raimondi, Cecilia Gasdia i Ildiko Komlosi.

Iste godine Sarajevska filharmonija održava koncerte u Italiji, a narednih godina nižu se gostovanja u Austriji, Turskoj, Češkoj, Francuskoj, Švicarskoj i Italiji. Nakon završetka rata, Sarajevska filharmonija se u kadrovskom smislu obnavlja i ostvaruje značajne nastupe u zemlji i inozemstvu.

Nakon obilježavanja svoje 90-godišnjice, Sarajevska filharmonija nastavlja težiti ka ciljevima postavljenim u začetku svoje djelatnosti, ostavši tako jedan od svjetionika bh. kulturne scene i svakako jedna od najvažnijih karika u lancu sarajevskog i bosanskohercegovačkog muzičkog života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije