U novoj postavi, kultna opera "Hasanaginica" izvedena po 60. put

Radiosarajevo.ba
U novoj postavi, kultna opera "Hasanaginica" izvedena po 60. put
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Hasanaginica
Golemi ansambl Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, uz orkestar Sarajevske filharmonije i članove Baleta, sinoć je po 60. put izveo operu "Hasanaginca".

Hasanaginica je nastala i služila je kao predložak za istoimenu bosansku operu, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 2000. godine., a od tada predstavlja jedan od glavnih naslova na repertoaru Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

Kompozitor Hasanaginice je Asim Horozić koji je  ovu veličanstvenu operu skladao na libreto Nijaza Alispahića, u režiji koju je potpisao Sulejman Kupusović.

Sinoćnja, jubilarna izvedba Hasanaginice bila je posebna jer je to bilo premijerno izvođenje s novom pjevačkom postavom - u glavnim ulogama prvi put su se pojavili solisti nove generacije - Adema Pljevljak Krehić i Leonardo Šarić.  Na najbolji način nastavili su tradiciju koju su još 2000. godine započeli Amila Bakšić i Ivica Šarić. 

Ulogu Imotskog kadije ostvario je Amir Saračević, dok je uloga bega Pintorovića povjerena Denisu Isakoviću. Ulogu majke pjevala je  Dajana Šegvić, a sultaniju je dočarala Aida Čorbadžić. Stari svat je  Dragan Pavlović, a uloga sazlilje pripala je Ivanu Šariću.

Izvedbom je ravnao dirigent Dario Vučić,  koji kompetentno  vlada onim što je prije 18 godina započeo Miro Homen.

Posjetitelji su sve protagoniste nagradili dugotrajnim aplauzom . Naša diva, Adema Pljevljak, s mnogo poštovanja, na scenu je tokom aplauza izvela i autora, Asima Horozića kojeg je publika posebno  pozdravila. 

Simboličnim "prenošenjem" izvedbe ovog djela na novu generaciju, tim Narodnog pozorišta Sarajevo pokazao se kao dostojan čuvar kontinuiteta i tradicije, na čemu treba čestitati.  Ovo je još jedna potvrda da Opera i BAlet imaju sjajne  umjetničke ansamble u punoj  snazi. 

Ovu, definitivno najpoznatiju bh. operu, posjetitelji su  sinoć mogli besplatno pogledati, zahvaljujući Adriatic osiguranju.

Nakon ove sjajne izvedbe u Sarajevu u operi „Hasanaginica“ uživat će publika u rodnom gradu kompozitora Horozića, u Tuzli. Opera će biti izvedena 23. juna u 19:30 sati, u Bosanskom kulturnom centru.

Nakon gostovanja u Tuzli , opera „Hasanaginica“ će se naći na prestižnom regionalnom 66. Festivalu Ljubljana u Sloveniji 5. jula 2018. godine . Ova gostovanja pomogli su kompanije Centrotrans i BH pošta.

Opera Hasanaginica u ovoj godini postala je punoljetna i želimo joj dug život sa novom solističkom postavom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije