Tuzlanski pozorišni dani započeli predstavom "Škrtac", publika uživala u sjajnoj atmosferi

2
Radiosarajevo.ba
Tuzlanski pozorišni dani započeli predstavom "Škrtac", publika uživala u sjajnoj atmosferi
Foto: Facebook / Predstava Škrtac

Ovogodišnji Tuzlanski pozorišni dani počeli su odavanjem priznjanja osnivaču i prvom direktoru Narodnog pozorišta Tuzla, Radoslavu Zoranoviću.

Riječ je o jednom od najznačajnijih ljudi u historiji bh. pozorišta. Zahvaljujući njegovim izuzetnim umjetničkim i organizacionim sposobnostima, Tuzla je od amaterskih početaka u veoma kratkom vremenu došla do osnivanja profesionalnog pozorišta, kazao je između ostalog direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić govoreći o ustanovljenju nagrade "Radoslav Zoranović".

Nakon toga uslijedio je dodjeljivanje značajnih priznjanja uz obrazloženje za svakog pojedinca. Večerašnji laureati su: Gradimir Gojer, Mladen Bičanić, Vlado Kerošević, Dževdet Tuzlić, Nihad Kreševljaković i Nijaz Alispahić.

Nesreća u rudniku Mramor: Rudnik zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Nesreća u rudniku Mramor: Rudnik zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Cijenjena publiko, pred nama su još jedni "Tuzlanski pozorišni dani". Ove godine se družimo od 9. do 16. novembra na izvrsnim predstavama domaćih i regionalnih produkcija! Vidimo se u Pozorištu!

Posted by Narodno Pozorište Tuzla on Friday, November 3, 2023

Zbog zdravstvenih tegoba nije bio prisutan Nijaz Alispahić, kojem će nagrada biti naknadno uručena, a u ime dobitnika prisutnima se obratio Vlado Kerošević.

Praznik gitare u BiH uz vrhunska imena: U Tuzli uskoro počinje Guitar Fest

Praznik gitare u BiH uz vrhunska imena: U Tuzli uskoro počinje Guitar Fest

Nakon svečanosti, predstavom P. Moliere "Škrtac", za koju je režiju i dramaturgiju uradila Tamara Damjanović, počeli su Tuzlanski pozorišni dani.

Radnja predstave se vrti oko glavnog lika, tipičnog škrtice, kojem je novac i sve materijalno, važnije i od rođene djece. Njegova jedina sreća je razmišljanje o novcu i pregledanje mjesta gdje ga krije. Iako je riječ o komediji Jeana Baptista Poquelina Molièrea, tužna je činjenica da je puno onih koji zbog materijalizma nisu u stanju prepoznati istinsku sreću.

Poznata komedija dopala se tuzlanskoj publici koja je na kraju predstave glumce nagradila dugim aplauzom.

Glumili su Elvis Jahić, Adnan Omerović, Jasmina Dedić Ibrić, Siniša Udovičić, Nedim Malkočević, Samina Mujkanović, Edis Žilić i Irma Zukić.

Tuzlanski pozorišni dani nastavljaju se predstavom "Tri i pol sestre", CK "Joza Ivakić" Vinkovci & GK "Zorin dom" Karlovci. Prema tekstu Cicvarića režirao je Peđa Gvozdić, piše Tuzlarije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije