Filmom "Umri prije smrti" otvoren 12. Tuzla Film Festival

0
Radiosarajevo.ba
Filmom "Umri prije smrti" otvoren 12. Tuzla Film Festival
Foto: TFF / 12. TFF

Narodno pozorište iz Tuzle domaćin je 12. Tuzla Film Festivala koji je započeo večeras, 20. oktobra, a trajat će do 24. oktobra.

U tom periodu publika će imati priliku da pogleda posljednja filmska ostvarenja iz regiona i šire.

Obzirom da je pristigao veliki broj filmova selektori su odlučili da filmovi koji neće biti prikazani u Narodnom pozorištu, publika može da pogleda na platformi www.tuzlafilmfestival.com.

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Tu će biti prikazane kategorije: dokumentarni, kratki, animirani i future generations short films. Najbolji filmovi u svim kategorijama po ocjeni sručnog Žirija bit će nagrađeni Vilom TFF-a. Pored filmskog sadržaja bit će organizirane i radionice sa profesionalcima kojima mogu prisustvovati svi zainteresirani.

Festival je otvoren filmom Umri prije smrti reditelja Ahmeda Imamovića. Glavnu ulogu u filmu ostvario je Adnan Hasković, dok su u ostalim ulogama Mona Muratović, Milan Pavlović, Almir Kurt, Rade Šerbedžija i Maja Jurić.

U okviru programa Fedstivala, bit će prikazan film o legendarnoj Raziji Mujanović pod nazivom Velika Raza/Raza The Great urađen u produkciji BHRT-a, kao i film Mile Turajlić Dosje Labudović: Nesvrstani koji nas vodi na putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, osobnog snimatelja jugoslavenskog predsjednika Tita. Najbolji film na ovom festivalu bit će nagrađen statuom Rudar.

Prvi Međunarodni festival dječije muzike održat će se 2. decembra u Domu mladih na Skenderiji

Prvi Međunarodni festival dječije muzike održat će se 2. decembra u Domu mladih na Skenderiji

Također u sklopu 5. Kids Tuzla Film Festivala bit će prikazan film za djecu Cvrčak i mravica, reditelj Luka Rukavina i Dino Krpan (suredatelj). Radi se o prvom hrvatskom 3D animiranom filmu koji je nadahnut poznatom Ezopovom basnom i bajkom Jean de La Fontainea, Cvrčak i mrav.

Festival organizira Magic Factory u saradnji sa organizacijama Eventus i Human, a podržali su ga Federalno ministartsvo kulture, sporta i mladih. Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo kulture, sporta i mladih TK, Grad Tuzla, Turistička zajednica Grada Tuzla, JKP Vodovod Tuzla, Radio Kameleon.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije