Treći dan Juventafesta: Mladi pitaju koliko su odgovorni za vlastitu egzistenciju

0
Radiosarajevo.ba
Treći dan Juventafesta: Mladi pitaju koliko su odgovorni za vlastitu egzistenciju
Foto: Juventafest / 10. festival Juventafest

Takmičarski program trećeg dana 10. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest protekao je u znaku predstava „Kralj Ibi“ neformalne grupe „Kulturociklin“ iz Kruševca i R.U.R. Zagrebačkog kazališta mladih/Učilišta.

Publika je najprije u popodnevnim satima u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo imala priliku pogledati, ali i aktivno sudjelovati u predstavi „Kralj Ibi“.

Predstava rediteljice Sandre Maksimović postavlja niz pitanja o odgovornosti, pasivnosti i odsustvu htijenja za bilo kakvom akcijom o važnim pitanjima koja se tiču svakoga od nas.

Promovirana monografija "Juventafest 10 godina"

Promovirana monografija "Juventafest 10 godina"

Iz jednog drugog ugla, u Pozorištu mladih Sarajevo predstava R.U.R, koju je režirala Jadranka Korda-Krušlin, otvorila je slična pitanja – šta će se desiti ako roboti zamijene čovjeka u mjeri u kojoj ne očekujemo. Pitanje je jesmo li mi posljednji ili smo čovjekoliki roboti nezadovoljni gospodarima svijeta?

Srednjoškolci iz Kruševca i Zagreba odigrali su svoje predstave u sjajnoj atmosferi pred mnogobrojnom publikom, mahom svojim vršnjacima.

Pretposljednjeg dana festivala, 10. septembra, bit će odigrane preostale dvije predstave takmičarskog programa.

Filmom 'Neki novi Brodvej' započeo 10. Juventafest

Filmom 'Neki novi Brodvej' započeo 10. Juventafest

U Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo članovi Teatra Pozitiv iz Ljubljane s početkom u 17:00 sati odigrat će predstavu „Nasprotja“, dok je „Naš razred“ u izvedbi Glumačkog studija Pozorišta Play Drama iz Splita na sceni Pozorišta mladih Sarajevo u 20:00 sati.

Deseti Juventafest u organizaciji Udruženja „Medija – Art“ traje do nedjelje, 11. septembra, kada će van konkurencije biti odigrana predstava „Međuprostor“ Teatra mladih Travnik u koprodukciji sa Studio-teatrom Zenica i Centrom za kulturu Travnik, te dodijeljene Grand Prix i Specijalna nagrada žirija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije