Filmom 'Neki novi Brodvej' započeo 10. Juventafest

0
Radiosarajevo.ba
Filmom 'Neki novi Brodvej' započeo 10. Juventafest
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Premijera filma

Projekcijom dokumentarnog filma „Neki novi Brodvej“,  režisera Denisa Bojića, večeras je započeo 10. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest.

Ovo je prvi je dugometražni film iz BiH koji se bavi problemom rehabilitacije osoba s Down sindromom starijim od 18 godina. Radnja filma prati šest osoba s Down sindromom koje, savladavajući brojne prepreke, postaju jedni od prvih polaznika profesionalne škole glume na prostorima jugoistočne Europe rušeći predrasude i barijere o mogućnostima i sposobnostima osoba s Down sindromom.

Nakon što navrše osamnaest godina, osobe s Down sindromom u Bosni i Hercegovini uglavnom postaju socijalno nevidljive. Ne pristajući na ograničenja i nametnute društvene obrasce grupa mladih ljudi uz pomoć jednog vizionara otkriva nove pristupe životu.

Elvedina Muzaferija je novo zaštitno lice Hifa Petrola

Elvedina Muzaferija je novo zaštitno lice Hifa Petrola

Film je nastao u produkciji Radiotelevizije Republike Srpske i saradnji s Down Syndrom Centrom iz Banje Luke.  Down Syndrom Centar, čiji je direktor Zoran Jelić, profesor specijalne edukacije i rehabilitacije, osnovalo je 2020. Udruženje Down sindrom Banja Luka.

Juventafest će se trajati do 11. septembra, a zvanični takmičarski program počinje sutra,, 7. septembra.

Opširnije o takmičarkom programu informišite se na ovom linku: 

[related]https://radiosarajevo.ba/metromahala/kultura/u-srijedu-se-otvara-juventafest-publiku-ocekuju-izvrsne-teatarske-predstave-i-prateci-program/468047[/related] 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije