U srijedu se otvara Juventafest, publiku očekuju izvrsne teatarske predstave i prateći program

0
Radiosarajevo.ba
U srijedu se otvara Juventafest, publiku očekuju izvrsne teatarske predstave i prateći program
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Jasna Diklić, uvažena dramska umjetnica

Na konferenciji za medije koja je održana u Centru za kulturu mladih Jelićeva u Sarajevu, predstavljen je 10. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest koji će se održati od 7. do 11. septembra u Sarajevu.

Na konferenciji za novinare govorili su Jasna Diklić - direktorica Juventafesta, Emina Omerović - selektorica, Adis Omerović - izvršni koordinator festivala, te direktor Ernis Šljivo i glumac Armin Omerović u ime Centra za kulturu mladih Općine Centar Sarajevo.

Ovo je deseto, jubilarno izdanje festivala koji u svojoj misiji ima promociju strednjoškolskog teatra. Juventafest će i ove godine okupiti najbolje srednjoškolske teatarske trupe iz cijele regije. 

Drama u Zvorniku: Žena skočila sa šestog sprata

Drama u Zvorniku: Žena skočila sa šestog sprata

"Deseti jubilarni Juventafest je jedna vrsta pobjede i borbe s ovim društvom, sa svjetonazorima i sa svim ostalim elementima kontinuiteta koje je trebalo održati u organizaciji Juventafesta. Jako puno je truda. Juventafest je dio pokreta za inkluziju, na što smo fokusirani i ove godine", rekla je, između ostalog, Jasna Diklić.

Festivalski događaji odvijat će se na scenama Narodnog pozorišta Sarajevo, Pozorišta mladih Sarajevo i u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo. 

Festival će biti otvoren u srijedu 7. septembra mjuziklom Figarova svadba, u režiji Matjaža Latina, u izvedbi teatarske grupe II gimnazije Maribor, Slovenija. 

Najava 10. Juventafesta
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Najava 10. Juventafesta

Ostale predstave u takmičarskom programu su:

Kralj Ibi, režija: Sandra Maksimović, Kulturociklin, Kruševac, Srbija

Nasprotja, režija: Miha Maver, Teater Pozitiv, Ljubljana, Slovenija

R.U.R., režija: Jadranka Korda-Krušlin, Zagrebačko kazalište mladih/Učilište, Zagreb, Hrvatska

Solo za sedam, režija: Andrea Gotovina, Dramski i plesni studio, Istarsko narodno kazalište Pula, Hrvatska

Naš razred, režija: Justina Vojaković-Fingler, Glumački studio kazališta Play drama, Split, Hrvatska

Osim trkmičarskog programa, publika će moći pogledati film Neki novi Brodvej.  To je prvi bh. dugometražni film koji se bavi problemom sodijalne rehabilitacije osoba s Down sindromom starijim od 18 godina. 

Povodom jubileja, u četvrtak 8. septembra u 14:00 sati u Pozorištu mladih Sarajevo bit će promovirana Monografija 10. godina Juventafesta. 

Žiri 10. Juventafesta čine srbijanska glumica Jelena Rusjan, bh. rediteljica Selma Spahić i bh. glumica Mirna Jogunčić. Festival će biti zatvoren dodjelom Grand Prix i Specijalne nagrade žirija i predstavom „Međuprostor“, koja nije u sklopu takmičarskog programa.

Najava 10. Juventafesta
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Najava 10. Juventafesta

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije