Tatjana Milaković, Nusret Pašić i Fikret Libovac u Umjetničkoj galeriji BIH

1
Radiosarajevo.ba
Tatjana Milaković, Nusret Pašić i Fikret Libovac u Umjetničkoj galeriji BIH
Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Plakat za izložbu

Priznati bosanskohercegovački likovni umjetnici Tatjana Milaković, Nusret Pašić i Fikret Libovac predstavljeni su na velikoj izložbi koja je sinoć otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH. 

Nakon izložbe u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti koja se održala u februaru 2022 povodom obilježavanja pedesetogodišnjice ove institucije, profesori Libovac, Milaković i Pašić su u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine izložili svoje recentnije radove.

U fotogaleriji pogledajte šta je zabilježio naš fotoreporter na sinoćnjem otvaranju izložbe. 

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

 Otvorenje izložbe Fikreta Libovca, Nusreta Pašića i Tatjane Milaković u Umjetničkoj galeriji BiH - undefined

Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba:  Otvorenje izložbe Fikreta Libovca, Nusreta Pašića i Tatjane Milaković u Umjetničkoj galeriji BiH

 Anja Bogojević, historičarka umjetnosti, o umjetničkom opusu ovo troje umjetnika napisala je: 

„Likovne poetike Fikreta Libovca, Tatjane Milaković i Nusreta Pašića međusobno se razlikuju u formalnom, stilskom i tematskom pristupu umjetničkom djelu, no, ono što te poetike povezuje i čini ih međusobno bliskim i srodnim je autentično i individualno istraživanje u polju čiste likovnosti.

Na izložbi u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine imamo priliku zaviriti u čudnovati svijet Fikreta Libovca. Ovaj autentični, skulptorski imaginarij naseljavaju figure prikazane u svojim svakodnevnim, gotovo prozaičnim radnjama, koje pak, kroz različite mogućnosti i varijacije tjelesne dinamike vješto naglašavaju ludički karakter kiparskog djela.

Slikarska platna Tatjane Milaković, izložena u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, na trenutke djeluju poput starih, izblijedjelih fotografija koje nose pečat nekog drugog, minulog vremena. Vješto levitirajući između realnog i imaginarnog kao da nam suptilno poručuju da je naše sjećanje istovremeno i naša obmana.

Radovi Nusreta Pašića prikazani na izložbi u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine duboko su ukorijenjeni u realnost koja ih uvjetuje i potrebno ih je čitati, prije svega, kao odraz vremena i duhovne situacije unutar koje umjetnost nastaje. Pašić je i ovaj put svjedok društveno-političke zbilje, aktivni sudionik koji svjesno i odgovorno promišlja i bilježi različite društvene i političko-ideološke promjene, skretanja i devijacije“, naglasila je Anja Bogojević

Izložbu možete pogledati u radno vrijeme galerije, od 10,00 do 18,00 svaki dan osim nedjelje

 Otvorenje izložbe Fikreta Libovca, Nusreta Pašića i Tatjane Milaković u Umjetničkoj galeriji BiH - undefined

Libovac, Milaković, Pašić

Fikret Libovac (Prijedor, 1957) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1984. godine, u klasi profesora Alije Kučukalića. Postdiplomski studij završio je na istoj akademiji 1990. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Izlagao na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama. Dobitnik je više priznanja i nagrada za skulpturu, crtež i instalaciju. Redovni je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Tatjana Milaković (Novi Sad, 1964) srednju školu za primijenjenu umjetnost završila je u rodnom gradu. Akademiju likovnih umjetnosti je upisala u Sarajevu i diplomirala na Odsjeku slikarstvo, u klasi profesora Ljubomira Perčinlića, 1987. godine. Postdiplomski studij završila je na istoj akademiji 2004. godine. U zvanju redovne profesorice radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1989. godine.

Nusret Pašić (Sarajevo, 1951) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1976. godine, u klasi profesora Borislava Aleksića, a postdiplomski studij završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1983. godine, u klasi profesora Stojana Ćelića. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu je u period od 2002. do 2005. godine obavljao je funkciju prodekana, od 2007. do 2011. godine funkciju dekana, a do 2018. godine radio je kao redovni profesor. Autor je Svjedoka postojanja (Pariz, 1989) koja je kasnije dala ime seriji izložbi koje su obilježile sarajevsku umjetničku scenu pod opsadom. Izlagao je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama u BiH i inozemstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije