Sarajevska filharmonija održala koncert povodom 8. marta

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevska filharmonija održala koncert povodom 8. marta
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sarajevska filharmonija održala koncert povodom 8. marta

Sarajevska filharmonija održala je večeras koncert u Narodnom pozorištu Sarajevo povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

Bio je ovo divan način za provesti osmomartovsko veče jer je Sarajevska filharmonija za ovaj put spremila zaista poseban program.

Kao solista nastupio je češki bariton Filip Bandžak, dobitnik najprestižnije nagrade za opernu umjetnost Evropske unije "Zlatna Evropa".

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Nastupao je u operskim kućama u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Mađarskoj, Španiji, Holandiji, Slovačkoj, Kanadi, Estoniji, Kazahstanu, Belgiji, Sloveniji, Poljskoj, Ukrajini, Maleziji, Rusiji, Singapuru, Kini i Peruu itd.

Za ovu priliku, u Sarajevo je stigao Marek Štilec, dirigent iz Češke Republike, pod čijim ravnanjem smo imali priliku slušati pažljivo odabrana muzička djela koja dolaze iz njegove domovine.

Marek Štilec je veoma tražen dirigent izdavačkih muzičkih kuća, te sarađuje s vodećim svjetskim izdavačima klasične muzike od čega se izdvaja 6 albuma za Naxos i 3 albuma za ArcoDiva.

Osim čuvenog Dvoržaka, koji je sinonim za češku muziku, na programu se našao i Julius Fučik, Zdenek Fibich, Vjenceslav Novak i savremena češka kompozitorica Silvia Bodorova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije