Dani brazilskog filma u kino Meeting Point-u

0
Radiosarajevo.ba
Dani brazilskog filma u kino Meeting Point-u
Foto: Kino Meeting Point / Najava - Dani brazilskog filma

Dani brazilskog filma, u organizaciji Ambasade Brazila u Sarajevu i u saradnji s kinom Meeting Point, održat će se od 10. do 13. marta u Sarajevu. Publika će imati priliku pogledati četiri brazilska filma u terminima u 17.30 sati i u 20.30 sati. Ulaz je besplatan.

Na programu su višestruko nagrađivani filmovi: "Aquarius" Klebera Mendonçe Filhe, "Bacurau" u režiji Klebera Mendonçe Filha i Juliana Dornellesa, "Kafa s cimetom" Glende Nicácio i Aryja Rose i "Pacarrete" u režiji Allana Debertona.

Dani brazilskog filma počinju u četvrtak, 10. marta u 17.30 sati projekcijom filma "Bacurau" (Fracuska, Brazil, 2019, 131 min., režija: Kleber Mendonça Filho, Juliano Dornelles), između ostalog i dobitnik Nagrade žirija festivala u Cannesu, koji je na programu u četvrtak, 10. i u subotu, 12. marta u 17.30 sati.

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Bacurau, mali grad u brazilskom sertãu, oplakuje gubitak svoje najstarije stanovnice, Carmelite. Uskoro njegovi stanovnici primjećuju da je njihova zajednica izbrisana s većine mapa, a signal na telefonu nestaje. U glavnim ulogama: Barbara Colen, Sonia Braga, Udo Kier.

"Aquarius" (Brazil, Fracuska, 2016, 146 min., režija: Kleber Mendonça Filho) na programu Dana brazilskog filma je u petak, 11. marta i u nedjelju 13. marta u 17.30 sati. Film prati Claru, 65-godišnju udovicu i muzičku kritičarku u penziji. Ona je posljednja stanovnica Aquariusa, dvospratnice izgrađene 1940-ih, u priobalnom mjestu za višu klasu, Avenida Boa Viagem, Recife. Sve susjedne stanove već je kupila kompanija koja ima druge planove za tu parcelu. Clara se upušta u hladni rat s kompanijom, a sukob je mističan, zastrašujući i stresan. Ta napetost uznemiruje Claru, ali joj ujedno i oživljava svakodnevnicu. U glavnim ulogama: Sonia Braga, Irandhir Santos, Humberto Carrão.

"Pacarrete" (Brazil, 2019, 97 min., režija: Allan Deberton) je na programu u četvrtak, 10. i u subotu, 12. marta u 20.30 sati. Radnja filma se događa u Russasu, gradiću u sjeveroistočnom Brazilu, koji je dom Pacarrete, ekscentrične nastavnice plesa u penziji. Pacaretta sanja da dobije veliku priliku i bude zvijezda u plesnom spektaklu koji će vidjeti cijeli grad. Blizu je ispunjenja svog sna, ali mora savladati nekoliko prepreka na tom putu. U glavnim ulogama: Marcelia Cartaxo, João Miguel, Zezita Matos.

"Kafa s cimetom" (Brazil, 2017, 102 min.), nagrađivani debitantski film Glende Nicácio i Aryja Rose, na programu je u petak, 11. i u nedjelju, 13. marta u 20.30 sati. U filmu koji odiše entuzijazmom i odvažnošću, autori intimno obrađuju osjetljive teme kao što su tuga, homofobija, žudnja, obožavanje predaka i transformacija. Violeta živi u blisko povezanoj zajednici u Bahiji, Brazil. Ona se bori sa vlastitom boli i gubitkom, ali nije jedina: tu je i baka koja potpuno zavisi od tuđe njege, žena koja očajnički traži ljubav, mladi doktor kojeg je – nakon 20 godina – napustila njegova velika ljubav i Margarida koja tuguje sama i u tišini. U glavnim ulogama: Valdinéia Soriano, Aline Brunne, Babu Santana.

Ulaz na Dane brazilskog filma je besplatan, a ulaznice se preuzimaju sat vremena prije početka projekcije na ulazu u kino Meeting Point.

Broj mjesta u kinu Meeting Point je ograničen, a program se odvija u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije