Povodom 8. marta koncert Sarajevske filharmonije u NPS

0
Radiosarajevo.ba
Povodom 8. marta koncert Sarajevske filharmonije u NPS
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajevska filharmonija ponovo na sceni

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena Sarajevska filharmonija će održati koncert u Narodnom pozorištu Sarajevo s početkom u 20.00 sati.

Divan način za provesti osmomartovsko veče je koncert Sarajevske filharmonije koja je za ovaj put pripremila zaista poseban program.

Kao solista nastupit će češki bariton Filip Bandžak, dobitnik najprestižnije nagrade za opernu umjetnost Evropske unije "Zlatna Evropa". 

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Nastupao je u operskim kućama u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Mađarskoj, Španiji, Holandiji, Slovačkoj, Kanadi, Estoniji, Kazahstanu, Belgiji, Sloveniji, Poljskoj, Ukrajini, Maleziji, Rusiji, Singapuru, Kini i Peruu itd.

Za ovu priliku, u Sarajevo je stigao Marek Štilec, dirigent iz Češke Republike, pod čijim ravnanjem ćemo imati priliku slušati pažljivo odabrana muzička djela koja dolaze iz njegove domovine.

Marek Štilec je veoma tražen dirigent izdavačkih muzičkih kuća, te sarađuje s vodećim svjetskim izdavačima klasične muzike od čega se izdvaja 6 albuma za Naxos i 3 albuma za ArcoDiva.

Osim čuvenog Dvoržaka, koji je sinonim za češku muziku, na programu će se naći i Julius Fučik, Zdenek Fibich, Vjenceslav Novak i savremena češka kompozitorica Silvia Bodorova.

Program koncerta, utorak 8.3.2022. u 20.00

J. Fučík: Marinarella op. 215
A. Dvořák /arr. S. Bodorová: Cigánské melodie, op. 55
Z. Fibich: Toman a lesní panna op. 49, simfonijska poema
V. Novák: Dymák, narodni plesovi
S. Bodorová: Ja - ra – laj, ciklus pjesama
A. Dvořák: Uvertira Carnival, Op. 92, B 169

Marek Štilec je jedan je od najistaknutijih predstavnika mlade generacije čeških dirigenta, a niže i mnoge međunarodne uspjehe koji uključuju digovanje New World Symphony na Floridi pod patronatom Michaela Tilson Thomasa. Dobitnik je međunarodnih nagrada za snimke djela za izdavačku kuću Naxos (2 x album sedmice njujorškog WQXR radija, snimka godine Music Web Internationala 2013. i 2014., projekt godine 2013. za časopis Hudební Rozhledy).

Marek Štilec započeo je studij muzike na Praškom konzervatoriju kao violinista u klasi prof. Dane Vlachováe, a dirigovanje kod Leoša Svárovskog. Diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Pragu. Alumnus je Međunarodne Järvi akademije (majstorski kurs sa Leonidom Grinom), Emerging Conductors programa sa Jac van Steenom, te je učestvovao na majstorskim kursevima Jorme Panule, Collina Mettersa, Vladimíra Kiradjeva, Gerda Albrechta, Achima Holuba i Johannesa Gustavssona.

Sarađuje sa mnogim vodećim orkestrima, uključujući New World Symphony, Ulster Orchestra, London Classical Soliste, Das Kurpfalzische Kammerorchester Mannheim, The Orchestra of the Swan, Berlin Camerata, Kammerphilharmonie Graz, Nacionalni orkestar Moldavije. U Češkoj radi s Češkim nacionalnim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Praškog radija, Praškim simfonijskim orkestrom, Praškim komornim orkestrom, Češkom kamernom filharmonijom Pardubice, Praškom filharmonijom, Južnočeškom filharmonijom, Pilsenskom filharmonijom, te gostuje na mnogobrojnim vrhunskim muzičkim festivalima kao što su Smetanin festival Litomyšl, Praško proljeće, Mahler Jihlava itd. Sa 17 godina Štilec osniva orkestar Quattro u kojem djeluje kao dirigent i umjetnički voditelj.

Marek Štilec je veoma tražen dirigent izdavačkih muzičkih kuća, te sarađuje s vodećim svjetskim izdavačima klasične muzike od čega se izdvaja 6 albuma za Naxos i 3 albuma za ArcoDiva. Februara 2012. godine je krenuo u projekt snimanja kompletnih orkestralnih djela Zdeněka Fibicha s Češkim nacionalnim simfonijskim orkestrom (do sada objavljena 4 albuma za Naxos), a također za ovu kuću radi na velikom projektu s djelima čeških kompozitora koji su djelovali u Beču u 18. vijeku (15-20 albuma).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije