Češki dirigent Marek Štilec u Sarajevu: Slavenska duša kao zajednički imenitelj

1
Vesna Andree Zaimović
Češki dirigent Marek Štilec u Sarajevu: Slavenska duša kao zajednički imenitelj
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Marek Štilec, češki dirigent

Divan način za provesti osmomartovsko veče je koncert Sarajevske filharmonije koja je za ovaj put pripremila zaista poseban program. Kao solista nastupit će češki bariton Filip Bandzak, dobitnik najprestižnije nagrade za opernu umjetnost Evropske unije "Zlatna Evropa". 

Za ovu priliku, u Sarajevo je stigao Marek Štilec, dirigent iz Češke Republike, pod čijim ravnanjem ćemo imati priliku slušati pažljivo odabrana muzička djela koja dolaze iz njegove domovine. 

Osim čuvenog Dvoržaka, koji je sinonim za češku muziku, na programu će se naći i Julius Fučik, Zdenek Fibich, Vjenceslav Novak i savremena češka kompozitorica Silvia Bodorova.

Dr. Edhem Čustović: 'Ovo je Mia Stanić, istraživačica iz Bosne koja je otkrila popravku ljudske DNK'

Dr. Edhem Čustović: 'Ovo je Mia Stanić, istraživačica iz Bosne koja je otkrila popravku ljudske DNK'

Koncert će se održati u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo, u utorak 8. marta 2022. s početkom u 20,00. 

U jeku priprema za koncert, maestro Štilec ljubazno se odazvao našem pozivu da za Radiosrajevo.ba kaže nešto više o djelima koja će izvesti sa Sarajevskom filharmonijom, ali i o svojoj zanimljivoj karijeri.

"Moje aktivnosti su voma vezane uz snimanje muzičkih djela na nosače zvuka. Do sada sam snimio 35 albuma za diskografske kuće Naxos i ArcoDiva, Supraphon i druge. Orijentiran sam na češke kompozitore iz doba Romantizma i druge polovice 19. stoljeća. Osim toga, radim kao gostujući dirigent sa orkestrima šurom Evrope i svijeta. Zadnje dvije godine takođe radim sa poznatim češkim horom dječaka Boni Pueri", kaže dirigent Štilic.

 Marek Štilec, češki dirigent - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo:  Marek Štilec, češki dirigent

Naš sugovornik važi za velikog eksperta za muzičku ostavštinu češkog kompozitora Zdeneka Fibicha čiji je kompletan opus snimio s orkestrom. 

"To je kompilacija njegovih dijela koju sam snimio sa Simfonijskim orkestrom iz Ostrave. On je jedan od pravih romantičnih kompozitora, mlađe generacije od Bedricha Smetane. Njegova djela nisu bila toliko poznata, ali zahvaljujući ovim snimcima to se polako mijenja".

Za nas u Sarajevu jedno ime sa programskog spiska je posebno zanimljivo. To je Julius Fučik koji je jedan period svog život živio i radio kao kapelmajstor u Sarajevu (1987). O njemu naš sugovornik kaže: 

"Kada sam pozvan da predložim program za ovaj koncert, moja je namjera bila da predstavim autore iz svoje zemlje, ali sam tražio i vezu sa Bosnom. U tom pogledu Fučik je na prvom mjestu - on je proveo tri godine u Sarajevu koje su za njega bile od ključnog značaja. U tom periodu napisao je svoje najpoznatije djelo Ulazak Gladijatora. Kada sam istraživao njegov rad u muzejima, pronašao sam djelo u rukopisu U Bosanskim planinama, a znamo i njegove klavirske marševe Sarajevo i Hercegovac.   

Silvia Bodorova je češka savremena autorica čiji ciklus pjesama Ja - ra – laj je inspirisan muzikom Balkana. Za ovu priliku autorica je sačinila orkestraciju za simfonijski orkestar koja će se prvi put izvesti baš na koncertu Sarajevske filharmonije. Ova kompozitorica je napravila i instrumentaciju Dvoržakovog djela "Ciganske melodije" za simfonijski orkestar, što ćemo takođe imati priliku čuti na koncertu. 

Dirigent Marek Štilec imao je sreću stići u Sarajevo kada je na sceni Narodnog pozorišta izvedena Smetanina opera Prodana Nevjesta. Kako kaže, veoma ga se dojmila ova izvedba u kojoj je učestvovao i orkestar Sarajevske filharmonije.

"Zaista sam veoma uživao u izvedbi. To je prvi put da sam i čuo Sarajevsku filharmoniju kako svira uživo i bio sam zaista ohrabren. Orkestar je briljantno svirao, hor je takođe veoma lijepo pjevao, imaju jako lijepe glasove i dobro zvuče. Takođe bih pohvalio i režiju koja je posebna. Drago mi je što sam vidio i da je publika uživala. 

Uskoro ćemo obilježiti 200. godišnjicu rođenja  Bedricha Smetane, i drago mi je što sam se uvjerio da ovdašnji muzičari imaju dobar smisao za ozvedbu ovog autora". 

Da li je to stvar zajedničke slavenske duše koju dijelimo, pitali smo na kraju dirigenta. 

"Sigurno da ima i toga. Naše d ije zemlje su slične, ima tu i životne filozofije koju dijelimo. Siguran sam da ćemo se muzičari i ja dobro razumjeti", zaključio je dirigent Marek Štilec. 

 Marek Štilec, češki dirigent - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo:  Marek Štilec, češki dirigent

Ulaznice za koncert su dostupne na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo. Povodom Međunarodnog dana žena Sarajevska filharmonija poklanja ulaznice za prvih 50 žena koje se jave na blagajnu.

Program koncerta, utorak 8.3.2022. u 20,00

J. Fučík: Marinarella op. 215
A. Dvořák /arr. S. Bodorová: Cigánské melodie, op. 55
Z. Fibich: Toman a lesní panna op. 49, simfonijska poema
V. Novák: Dymák, narodni plesovi
S. Bodorová: Ja - ra – laj, ciklus pjesama
A. Dvořák: Uvertira Carnival, Op. 92, B 169

Marek Štilec je jedan je od najistaknutijih predstavnika mlade generacije čeških dirigenta, a niže i mnoge međunarodne uspjehe koji uključuju digovanje New World Symphony na Floridi pod patronatom Michaela Tilson Thomasa. Dobitnik je međunarodnih nagrada za snimke djela za izdavačku kuću Naxos (2 x album sedmice njujorškog WQXR radija, snimka godine Music Web Internationala 2013. i 2014., projekt godine 2013. za časopis Hudební Rozhledy).
Marek Štilec započeo je studij muzike na Praškom konzervatoriju kao violinista u klasi prof. Dane Vlachováe, a dirigovanje kod Leoša Svárovskog. Diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Pragu. Alumnus je Međunarodne Järvi akademije (majstorski kurs sa Leonidom Grinom), Emerging Conductors programa sa Jac van Steenom, te je učestvovao na majstorskim kursevima Jorme Panule, Collina Mettersa, Vladimíra Kiradjeva, Gerda Albrechta, Achima Holuba i Johannesa Gustavssona.

Sarađuje sa mnogim vodećim orkestrima, uključujući New World Symphony, Ulster Orchestra, London Classical Soliste, Das Kurpfalzische Kammerorchester Mannheim, The Orchestra of the Swan, Berlin Camerata, Kammerphilharmonie Graz, Nacionalni orkestar Moldavije. U Češkoj radi s Češkim nacionalnim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Praškog radija, Praškim simfonijskim orkestrom, Praškim komornim orkestrom, Češkom kamernom filharmonijom Pardubice, Praškom filharmonijom, Južnočeškom filharmonijom, Pilsenskom filharmonijom, te gostuje na mnogobrojnim vrhunskim muzičkim festivalima kao što su Smetanin festival Litomyšl, Praško proljeće, Mahler Jihlava itd. Sa 17 godina Štilec osniva orkestar Quattro u kojem djeluje kao dirigent i umjetnički voditelj.

Marek Štilec je veoma tražen dirigent izdavačkih muzičkih kuća, te sarađuje s vodećim svjetskim izdavačima klasične muzike od čega se izdvaja 6 albuma za Naxos i 3 albuma za ArcoDiva. Februara 2012. godine je krenuo u projekt snimanja kompletnih orkestralnih djela Zdeněka Fibicha s Češkim nacionalnim simfonijskim orkestrom (do sada objavljena 4 albuma za Naxos), a također za ovu kuću radi na velikom projektu s djelima čeških kompozitora koji su djelovali u Beču u 18. vijeku (15-20 albuma).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije