50 godina ALU: Otvorena izložba Fikreta Libovca, Tatjane Milaković i Nusreta Pašića

0
V.A.Z.
50 godina ALU: Otvorena izložba Fikreta Libovca, Tatjane Milaković i Nusreta Pašića
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Djela Tatjane Milaković

Pedeset godina Akademije likovnih umjetnosti proteći će nizom događaja kojima će se tokom 2022. obilježavati ovaj veliki jubilej. Prvi u nizu ovih događaja je zajednička izložba troje velikana likovne umjetnosti i likovne pedagogije u BiH, otvorena večeras u gelariji ALU. 

Fikret Libovac, Tatjana Milaković i Nusret Pašić pripadaju generacijama koje su svoju visokoškolsku naobrazbu stekle na ovoj instituciji, a nakon toga svoje znanje nastavili prenositi naraštaji mladih umjetnika. 

Svako sa svojom osobenom likovnom poetikom, stilskim i tematskim pristupom umjetničkom djelu, ovo troje umjetnika povezuje autentično i individualno istraživanje u polju čiste likovnosti, rekla je u govoru povodom otvaranja kustosica Anja Bogojević. 

 Otvaranje izložbe Fikreta Libovca, Tatjane Milaković i Nusreta Pašića - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba:  Otvaranje izložbe Fikreta Libovca, Tatjane Milaković i Nusreta Pašića

Oformljena 1972. godine, Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu nametnula je visoke obrazovne i umjetničke standarde te tako doprinijela stvaranju iznimnih generacija bh likovnih umjetnika. Izloženi radovi Libovca, Pašića i Milaković svjedoče o tome. 

Dekanesa Akademije likovnih umjetnosti Dubravka Pozderac-Lejlić je, otvarajući izložbu, najavila niz predstojećih događaja u povodu pedesetogodišnjice, na kojima će svoje mjesto imati kako profesori i bivši studenti, tako i trenutne generacije studenata.

Izložba se može pogledati svakim radnim danim od 10,00 do 18,00, najkasnije do 18. februara, u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti, Obala Maka Dizdara 3, Sarajevo.

 Otvaranje izložbe Fikreta Libovca, Tatjane Milaković i Nusreta Pašića - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba:  Otvaranje izložbe Fikreta Libovca, Tatjane Milaković i Nusreta Pašića

Tatjana Milaković (Novi Sad, 1964.) Osnovnu i srednju školu za primijenjenu umjetnost završila u rodnom gradu. Akademiju likovnih umjetnosti upisala u Sarajevu i diplomirala na Odsjeku slikarstvo, u klasi profesora Ljubomira Perčinlića, 1987. godine. Postdiplomski studij završila na istoj akademiji 2004. godine. U zvanju vanredovne profesorice radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1989. godine.

Fikret Libovac (Prijedor, 1957.) Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1984. godine, u klasi profesora Alije Kučukalića. Postdiplomski studij završio je na istoj akademiji 1990. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Izlagao na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama. Dobitnik je više priznanja i nagrada za skulpturu, crtež i instalaciju. Redovni je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Nusret Pašić (Sarajevo, 1951.) Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1976. godine, u klasi profesora Borislava Aleksića, a postdiplomski studij završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1983. godine, u klasi profesora Stojana Ćelića. U period od 2002. Do 2005. godine obavljao je funkciju prodekana, te od 2007.do 2011. godine i funkciju dekana. Do 2018. godine radio je kao redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Jedan je od osnivača Obala Art Centra i autor Svjedoka postojanja (Pariz, 1989) koja je kasnije dala ime seriji izložbi koje su obilježile sarajevsku umjetničku scenu pod opsadom (1992-1996). Izlagao je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama u BiH i inozemstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije