Svjetski dan pozorišta: U Mostaru večeras izvedbe predstava

0
Fena
Svjetski dan pozorišta: U Mostaru večeras izvedbe predstava
Foto: Narodno pozorište Mostar / Scena iz predstave

U pozorištima diljem svijeta danas će se obilježiti Svjetski dan pozorišta, koji svake godine čitanjem poruka istaknutih umjetnika podsjeća javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva.

Projekt obilježavanja Svjetskog dana pozorišta pokrenuo je Internacionalni teatarski institut 27. marta 1962. godine. Riječ je o međunarodnoj UNESCO-voj udruzi, osnovanoj s ciljem povezivanja teatarskih ljudi te lakšeg protoka informacija.

Svjetski dan pozorišta tradicionalno će obilježiti i mostarske teatarske kuće.

Narodno pozorište u Mostaru večeras će Svjetski dan pozorišta obilježiti izvedbom predstave "Novo normalno show" autora i režisera Ivana Leme, prema motivima djela Iniga Ramireza de Hara, koju će pokloniti svojoj publici.

Predstava govori o novonastaloj situaciji s kojom smo suočeni u vrijeme pandemije na vrlo zanimljiv, drugačiji, intrigantan i duhovit način, a glumačku postavu čine Emir Sejfić, Ajla Hamzić, Emir Spahić, Vedran Vilogorac te članice P.S "Mo-Stars" Džana Kalajdžić, Alda Tucaković, Sara Kulak i Naida Džiho.

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru također će se pridružiti obilježavanju Svjetskog dana kazališta izvedbom predstave "Ja od jutra nisam stao", u režiji Dražena Krešića. Osim odličnom predstavom, tim povodom mostarska publika bit će nagrađena i besplatnim ulaznicama.

Prije same izvedbe predstave, kao što je običaj za ovaj kazališni "praznik", na daskama HNK Mostar čitat će se međunarodna, ali i hrvatska poruka za koju je zaslužna nacionalna prvakinja Drame HNK Zagreb Branka Cvitković.

Poruke će u HNK Mostar pročitati dramski prvak Velimir Pšeničnik Njirić i članica ansambla HNK Mostar Nikolina Marić.

"Ljudska bića jedna drugima pričaju priče otkad su se pojavila na ovom planetu. Ta će prekrasna kultura kazališta opstati dok god budemo živi. Kreativni nagoni pisaca, dizajnera, plesača, pjevača, glumaca, glazbenika i redatelja nikad neće biti ugušeni, a u bliskoj budućnosti opet će procvati, ispunjeni novom energijom i novim razumijevanjem svijeta koji svi zajedno dijelimo", dio je iz ovogodišnje međunarodne poruke koja se tradicionalno čita u kazalištima diljem svijeta na Svjetski dan kazališta.

Čast da ove godine napiše poruku pripala je proslavljenoj engleskoj kazališnoj, televizijskoj i filmskoj glumici Helen Mirren.

Predstava "Ja od jutra nisam stao", prema dramskom tekstu uspješne dramatičarke i spisateljice Une Vizek, dotiče se aktualnih rodnih pitanja, ali uz zanimljiv i neočekivan zaokret - stereotipizirane muške i ženske rodne uloge obrću se na način da vidimo svijet u kojem vladaju žene. Standardni klišeji o muško-ženskim odnosima na satiričan način podliježu kritici.

Ovu predstavu na scenu HNK Mostar postavio je redatelj Dražen Krešić, a u njoj igraju Jelena Kordić Kuret, Mario Knezović, Ivo Krešić, Dražen Pavlović te Ivan Skoko.

Lutkarsko kazalište Mostar također će u subotu izvesti predstavu "Vuk i kozlići", i to u dva termina - u 11 i 12.30 sati.

Predstava je autorski projekt ansambla Lutkarskog kazališta Mostar i jedna od najpoznatijih bajki Braće Grimm. Dobro poznati likovi majka koza i njezina dječica - kozlići, te 'strašni' vuk ispričat će vam priču o dobru i zlu, o prijateljstvu i još ponečemu, ali na jedan neobičan i duhovit način.

U predstavi igraju Tibor Oreč, Jadranka Popović Miljko, Ivan Nevjestić, Marta Haubrich i Anela Planinić Škutor.

Svjetski dan pozorišta obilježit će i Mostarski teatar mladih i to s predstavom "PIT" po nagrađenom tekstu Ljubinke Stojanović i režiji Seada Đulića. U predstavi igraju Edina Delalić, Sara Kljajić, Ali Kamer Aksoy, Miran Bečević i hrčak Bela. Uoči predstave koja će biti odigrana večeras na Memorijalnoj sceni 2532 u 19 sati, bit će pročitana ovogodišnja poruka upućena u povodu Svjetskog dana kazališta.

Sve predstave bit će izvedene uz poštivanje mjera i naredbi Krizog štaba FBiH koje su na snazi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije