Svečanost u Sarajevu: Završen 12. po redu Pravo ljudski Film Festival

Radiosarajevo.ba
Svečanost u Sarajevu: Završen 12. po redu Pravo ljudski Film Festival
U sarajevskom kinu Meeting Point večeras je završen 12. po redu Pravo ljudski Film Festival, te su dodijeljene festivalske nagrade.

U šest proteklih dan, na četiri lokacije, Pravo ljudski je ove godine slavio slobodu i autorsku hrabrost u dokumentarnom filmu. Glavna festivalska selekcija “Extra muros” je platforma autorima za njihov prvi ili drugi dokumentarni film.

Osim takmičarskog programa, gledatelji su imali priliku gledati renomirane autore u selekciji Reversus, reviju kratkih filmova, te uživati u specijalnim projekcijama.

Održan je i ‘festival u festivalu’ - Zumiraj prava festival filma za mlade.

Žiri takmičarskog dijela programa, njih 11, su mladi iz BiH, koji su završili škole filma ili su im filmovi u fokusu njihovog zanimanja.

Prva nagrada Zumiraj prava film festivala za mlade dodijeljena je filmu Kratka historija princeze X Gabriela Abrantesa, zato što, kako stoji u objašnjenju žirija, na kreativan i šaljiv način približava mlade jeziku dokumentarnog filma, rekonstruiše historiju, ispisuje tekst i kreira stil glume i tempo filma na zaigran način.

Posebno priznanje Zumiraj prava film festivala za mlade pripalo je filmu Snovi bez zvijezda Mehrdada Oskoueija, riječima žirija, potresnom filmu koji ima sposobnost predstaviti stvarne priče o mladim ženama prijestupnicama i njihovu poziciju u društvu na osjetljiv i neočekivan način, tako što pokazuje kako su u isto vrijeme osjetljive i snažne.

"Ovaj film je važan jer daje novu i jedinstvenu sliku Irana i privlači pažnju na nedostatak podrške ovim ženama u sistemu obilježenom sistemskim i fizičkim nasiljem, pri čemu jedinu podršku pružaju jedna drugoj“, istaknuto je na dodjeli nagrada. 

U okviru takmičarske selekcije glavnog dijela programa, extra muros, predstavljeno je osam filmova mladih dokumentarista i dokumentaristica, a glavnim priznanjem 12. Pravo Ljudski Film Festivala nagrađen je film Sans bruit, les figurants du desert MML Kolektiva, za neočekivano vizualno i ljudsko proputovanje.

Posebno priznanje dobio je film Niñato Adriena Orra, zbog snage intimnog oslikavanja malih i velikih bitaka, pobjeda, ali i poraza u porodičnom životu.

Posljednja noć zaključena je premijerom pet filmova nastalih u sklopu laboratorija dokumentarnog filma Oslikavanje humanosti, ostvarenog u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog križa u BiH (ICRC) i razgovorom s učesnicima, te projekcijom filma Bush Mama Haile Gerime.

Pravo ljudski Film Festival svečano je otvoren 8. novembra u kinu Meeting Point, projekcijom filma Oktobar-Deset dana koji su potresli svijet, režisera Sergeija Eisensteina. Tema festivala je Sloboda.

Projekcije filmova, radionice, konferencije održale su se u proteklim danima na nekoliko lokacija, Kino Miting point, Akademija scenskih umjetnosti, galerijama Sklop i Duplex, te Umjetničkoj galeriji BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije