Pravo ljudski: Marcus Beuter održao radionicu "Kako zvuči sloboda"

V.A.Z.
Pravo ljudski: Marcus Beuter održao radionicu "Kako zvuči sloboda"
Pravo Ljudski / Radionica Marcusa Beutera, foto: Tamara Fuente

Da li sloboda ima svoj zvuk? Koji zvukovi predstavljaju slobodu kretanja, a koji njena različita ograničenja? 

Ovim temama bavila se radionica "Kako zvuči sloboda" koju je u sklopu festivala "Pravo ljudski", programa "Zumiraj prava", održao Marcu Beuter, kompozitor elektroakustičkne muzike iz Njemačke. 

Pod njegovim mentorstvom, učesnici su, podijeljeni u četiri grupe, snimali zvučne zapise na terenu iz kojih su nastajale zvučne kompozicije. Njihovi radovi predstavljeni su na performansu povodom zatvaranja Zumiraj prava Film Festivala za mlade.    

Ovo je treći Beuterov  dolazak u Sarajevo. a za njegovu radionicu vladao je velik interes. U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, Beuter se osvrnuo na značaj terenskih snimanja, na šta se posebno fokusirao u radu sa polaznicima radionice: 

"Za umjetnost kojom se bavim, svi zvuci su na terenu. Potrebno je samo da naučite slušati i sve što vam treba možete naći oko sebe, zvukove koji se kasnije mogu koristiti na potpuno drugačiji način. Zvuk zatvaranja vrata, pijev ptica. Za mene je sve to muzika. Na ovoj radionici sam pokušao mladim ljudima prikazati šta se sve nalazi oko nas. Nisu potrebne skupe produkcije, posebna tehnika, sve je dostupno. Možemo koristiti pametne telefone, jednostavne snimače zvuka, jednostavne aplikacije i softvere. Samo je važno da znamo šta hoćemo, a muzika se može napraviti i od onoga što nas okružuje".

Nakon što se obave snimanja, šta dalje? Kako nastaje vaša  elektroakustična muzika? 

"Zavisi  od toga što hoćemo. Moji su radovi prilično konceptualni i baziraju se na improvizaciji.  Ali u nekim drugim slučajevima, kao što smo čuli i na radionici, može nastati čak i plesna muzika".  

Šta je za Marcusa Beutera posebno zanimljivo, kada je u pitanju zvučna slika Sarajeva? 

"Uvijek pokušavam da pronađem specifične zvukove, ali i da zabilježim zvučne pejzaže. Sarajevo ima svoj jedistvni položaj u dolini, tako da zvukovi imaju i određen eho. Učesnici su zabilježili taj spoj crkvenih zvona i ezana s džamija, koji se ne može čuti na mnogo mjesta u svijetu. Ima tu i mnogo vode i tog karakterističnog zvuka. Meni lično je veoma zanimljiv i zvuk tramvaja koji prolazi ulicom, dominacija tog zvuka. Ali ono što je posebno zanimljivo je ta cijela atmosfera. Ne mogu tačno odrediti zašto, ali kada sam prvi put stigao ovdje 2012 godine, odlučio sam da se vratim".  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije