Kumjana Novakova: Sve umjetničke forme transformirati u javno dobro

J. Ć.
Kumjana Novakova: Sve umjetničke forme transformirati u javno dobro

Sve je spremno za 12. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala, koje će trajati od 8. do 13. novembra, a tim povodom razgovarali smo s umjetničkom direktoricom festivala Pravo ljudski, Kumjanom Novakova koja je  u intervjuu za Radiosarajevo.ba kazala je da je ovogodišnje izdanje festivala slobodno.

"Ovogodišnji festival izdvaja se po tome što je slobodno. Ne samo da imamo slobodan ulaz na sve projekcije i događaje unutar festivala kao i svake godine već i po tome što smo se po prvi put ohrabrili da propitujemo. Dakle, slobodni smo u svakom smislu. Fokus je na retrospektivnom programu koji donosi najznačajnije filmove koji su nastali od kraja 50-tih, pa do danas, uključujući autore poput William Kleina, Sheryl Deane, Yvonne Rainer drugih. To su seminalni dokumentarni radovi koji pokrivaju različite aspekte slobode", istaknula je Novakova.

Na pitanje kako Pravo ljudski sve ove godine uspijeva ostati dosljedan sebi unatoč teškim uvjetima za umjetnost i kulturu u Bosni i Hercegovini, direktorica festivala je kazala da je upravo borba protiv komercijalizacije kulture osnovni razlog zašto Pravo ljudski film festival i postoji.

"Ja bih rekla da ostajemo dosljednji sebi, jer ne postoji nikakva druga mogućnost. Ukoliko ne možemo djelovati nezavisno u svakom smislu - kao festival kreativnog dokumentarnog filma, nećemo ni postojati. Tako da susuština postojanja Pravo ljudski festival jeste stvaranje tog slobodnog prostora u kojem će se film i sve ostale umjetničke forme transformirati u javno kulturno dobro", navela je Novakova.

Pravo Ljudski Film Festival objavio je dugo čuvanu informaciju o filmu koji otvara ovogodišnje izdanje.

Festivalska produkcija se odlučila da 12. izdanje obilježi stotu godišnjice Oktobarske revolucije, kulminacije višegodišnjih revolucionarnih tendencija koje su u deset dana oktobra kulminirale odbacivanjem tristogodišnje carske vladavine i dolaskom boljševika na vlast, čime se formira prva socijalistička radnička država u historiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije