Svečano otvoren 5. AJB DOC: Publika aplauzom pozdravila festival uprkos kiši

0
Radiosarajevo.ba
Svečano otvoren 5. AJB DOC: Publika aplauzom pozdravila festival uprkos kiši
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Svečano otvoren 5. AJB DOC

Festival dokumentarnog filma AJB DOC, tačnije njegovo peto izdanje, svečano je otvoreno večeras u sarajevskom Multimedijalnom centru Kovači.

AJB DOC je zvanično otvorenim proglasio Ahmed Mahfouz Nouh, direktor Al Jazeera Media Network.

On je kazao da je ovaj festival bio veliki san koji je ostvaren. Kao što je to i Svjetsko prvenstvo u nogometu koje se krajem ove godine održava u Dohi, i to po prvi put na Bliskom istoku.

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

Večeras otvorenje 5. AJB DOC-a: Impresivne priče i sudbine iz svih dijelova svijeta

Večeras otvorenje 5. AJB DOC-a: Impresivne priče i sudbine iz svih dijelova svijeta

Uputio je čestitke timu AJB DOC-a, dodajući da je festival iz godinu u godinu sve bolji.

"Festival dokumentarnog filma bio je naš san, a onda ga je ostvarila Al Jazeera Balkans. Nakon toga smo sanjali da napravimo industriju, pa smo i taj san ostvarili. Cijela Al Jazeera Media Network (AJMN) dio je te industrije. Veoma sam ponosan što smo doveli velike ljude iz svijeta dokumentarnog filma i nadam se da će Industry days@AJB DOC biti doprinos AJMN mreže svijetu dokumentarnog filma ne samo u regiji nego i šire", rekao je Mahfouz.

Direktor AJB DOC Edhem Fočo je rekao da Festival postoji zbog publike i autora dokumentarnih filmova, a da dokumentarni filmovi nastaju iz ljubavi i požrtvovanja.

Zahvalio je i publici i autorima, a sarajevska publika je Festival pozdravila aplauzom uprkos kiši. 

Peto izdanje AJB DOC Film Festivala otvoreno je projekcijom filma "Instagram porodica" (Girl gang) autorice Susanne Regina Meures.

Kroz portret četrnaestogodišnje Leonie, čiji je život diktiran brendovima i pritiskom da proizvede sadržaj, ovaj dokumentarac nagrađivane njemačko-švicarske rediteljice donosi priču o tamnoj strani života mladih influensera.

Drugi film koji će biti prikazan na otvaranju Festivala je "Muzej revolucije" Srđana Keče.

Ovaj nagrađivani film, koji će biti prikazan u sklopu selekcije Last Minute Cinema, donosi priču o napuštenom projektu arhitekta Vjenceslava Richtera koji je imao viziju izgraditi muzej koji bi “čuvao istinu o nama”. U ostacima tog utopijskog projekta nastaje prijateljstvo između sedmogodišnje djevojčice i jedne starice. Kada grad započne brisanje svih tragova Muzeja revolucije, iz života djevojčice nestaju bezazlene igre i priče uz vatru.

Projekcija filma počinje u Cineplexxu u 21:00 sat.

Publika AJB DOC Film Festivala, koji traje od 9. do 13. septembra, ima priliku pogledati 25 ostvarenja vrhunske produkcije koji donose impresivne priče i ljudske sudbine iz svih dijelova svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije