Večeras otvorenje 5. AJB DOC-a: Impresivne priče i sudbine iz svih dijelova svijeta

1
Radiosarajevo.ba
Večeras otvorenje 5. AJB DOC-a: Impresivne priče i sudbine iz svih dijelova svijeta
Foto: AJB Doc / Program 5. AJB DOC Film Festivala

Stavljajući u prvi plan životne priče običnog čovjeka i autore koji ih dokumentuju, Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) petu godinu zaredom nastavlja živjeti ideju u duhu koje je 2018. godine pokrenut.

Njegovu autentičnost i kvalitet samog koncepta i organizacije iz godine u godinu prepoznaje sve veći broj ljubitelja vrhunske dokumentarne produkcije, čemu svjedoče pune kinosale i projekcije za koje se nerijetko traži karta više, kao i rastući interes autora iz svih dijelova svijeta koji svoje filmove žele prikazati na AJB DOC-u.

Od više od 300 prijavljenih filmova, selektori AJB DOC Film Festivala – Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić – odabrali su njih 25 koji će biti prikazani u četiri programske selekcije: Takmičarski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i SMART Doc, uz dvije specijalne projekcije. Detaljne informacije o filmovima koji su na programu Petog AJB DOC-a dostupne su na zvaničnoj web-stranici.

Anketa | Nakon četiri decenije: Stanovnici Sarajeva se provozali u novim tramvajima

Anketa | Nakon četiri decenije: Stanovnici Sarajeva se provozali u novim tramvajima

Počela prodaja ulaznica za 5. AJB DOC Film Festival

Počela prodaja ulaznica za 5. AJB DOC Film Festival

Priča o tamnoj strani života influensera

Peto izdanje AJB DOC Film Festivala bit će otvoreno večeras projekcijom filma Instagram porodica (Girl gang) autorice Susanne Regina Meures koji će biti prikazan u Multimedijalnom centru Kovači (u slučaju kiše projekcija se premješta u Bosanski kulturni centar) u 20:30 sati.

Kroz portret četrnaestogodišnje Leonie, čiji je život diktiran brendovima i pritiskom da proizvede sadržaj, ovaj dokumentarac nagrađivane njemačko-švicarske rediteljice donosi priču o tamnoj strani života mladih influensera.

“Mislim da je ova pravovremeno ispričana i ogoljena priča o porodici koja živi život koji nema veze sa realnošću, a koja je uzor mnogim mladim ljudima koji upravo takav život priželjkuju, potrebna svima – kako djeci, tako i roditeljima”, kaže Edhem Fočo, direktor AJB DOC Film Festivala.

Drugi film koji će biti prikazan na otvaranju Festivala je Muzej revolucije Srđana Keče.

Ovaj nagrađivani film, koji će biti prikazan u sklopu selekcije Last Minute Cinema, donosi priču o napuštenom projektu arhitekta Vjenceslava Richtera koji je imao viziju izgraditi muzej koji bi “čuvao istinu o nama”. U ostacima tog utopijskog projekta nastaje prijateljstvo između sedmogodišnje djevojčice i jedne starice. Kada grad započne brisanje svih tragova Muzeja revolucije, iz života djevojčice nestaju bezazlene igre i priče uz vatru.

Projekcija filma počinje u Cineplexxu u 21:00 sat.

Ogroman interes za film ‘Sarajevo Safari’

Najviše pažnje, kako javnosti, tako i medija, privukao je film Sarajevo Safari slovenačkog autora Mirana Zupaniča, koji u subotu, 10. septembra, otvara selekciju AJB Prikazuje.

Riječ je o brutalnoj priči o slabo poznatom fenomenu “lova na ljude”, odnosno o bogatim strancima koji su plaćali visoke naknade za priliku da pucaju na stanovnike opkoljenog Sarajeva.

“Film Sarajevo Safari jeste izazvao najveće interesovanje, iako ga ljudi uglavnom još uvijek nisu ni pogledali. Mi smo taj film izabrali jer se, prije svega, radi o vrhunskoj produkciji i vrhunskom autoru koji je ponudio da radi tu priču. Volio bih da svi dokumentarni filmovi izazivaju takvu reakciju i da ljude zanima čime se bave dokumentaristi”, kaže selektor AJB DOC-a Sead Kreševljaković.

On dodaje da film Sarajevo Safari dno ledenog brijega bolesti savremenog svijeta.

Masterclass Galeba Nikačevića na AJB Film Festivalu

Masterclass Galeba Nikačevića na AJB Film Festivalu

“Tema je zaista intrigantna. Taj film otvara priču o svijetu koji je nepoznat, ali koji vrlo vjerovatno postoji i danas. Poruka ovog filma je, a vjerujem da je to bila i namjera reditelja, da potakne na razmišljanje i da motivira neke druge ljude da istraže tu temu. Siguran sam da će jednog dana neko otkriti mnogo više nego je to slučaj s ovim filmom”, ističe Kreševljaković.

Publika AJB DOC Film Festivala, koji traje od 9. do 13. septembra, ima priliku pogledati 25 ostvarenja vrhunske produkcije koji donose impresivne priče i ljudske sudbine iz svih dijelova svijeta.

Za projekcije AJB DOC-a nerijetko se traži karta više (AJB DOC)

Odluku o najboljem filmu Takmičarske selekcije AJB DOC-a donijet će nagrađivani internacionalni žiri kojeg čine filmska rediteljica Aida Begić, rediteljica i producentica Dana Budisavljević, dokumentaristica i producentica Fatma Riahi, britanski dokumentarista Phil Grabsky i dokumentarista Ensar Altay.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

Novina ovogodišnjeg izdanja AJB DOC-a je platforma Industry days koja je nastala u saradnji s Al Jazeera Documentary kanalom, a koja će autorima dokumentarnih filmova pružiti mogućnost povezivanja s menadžerima s Balkana i šire, kako bi osigurali finansiranje proizvodnje dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Evrope, Južnog Kavkaza te Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike te njihovu podršku u emitovanju, distribuciji, prikazivanju i prodaji u cijelom svijetu.

Program 5. AJB DOC Film Festivala
Foto: AJB Doc: Program 5. AJB DOC Film Festivala

Uz projekcije AJB DOC filmova, pod pokroviteljstvom Info centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini bit će održano i masterclass predavanje Galeba Nikačevića, novinara i kreatora popularnog Agelast podcasta.

Također, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom i Samsungom, bit će održan trodnevni trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom”.

Ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala održava se pod pokroviteljstvom BH Telecoma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije