Masterclass Galeba Nikačevića na AJB Film Festivalu

1
Radiosarajevo.ba
Masterclass Galeba Nikačevića na AJB Film Festivalu
Foto: EU / Galeb Nikačević

Publika petog izdanja AJB DOC Film Festivala će, osim gledanja dokumentarnih filmova, imati priliku prisustvovati masterclassu Galeba Nikačevića na temu važnosti pričanja priča.

U okviru petog izdanja AJB DOC Film Festivala, a pod pokroviteljstvom Info Centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini, bit će održan masterclass “Važnost pričanja priča” Galeba Nikačevića, novinara, voditelja i kreatora regionalno popularnog Agelast podcasta.

Masterclass će biti održan 12. septembra u Cineplexxu Sarajevo (sala 3) u 18 sati. Svi zainteresovani pozivnice za ovaj događaj mogu besplatno preuzeti u Cineplexxu svakog dana od 12 sati.

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

Počela prodaja ulaznica za 5. AJB DOC Film Festival

Počela prodaja ulaznica za 5. AJB DOC Film Festival

Stavljajući fokus na važnost dokumentarističkog pristupa pri predstavljanju bitne priče, Nikačević će na ovom masterclassu, između ostalog, govoriti o ključnim elementima dobre priče, odnosno načinu njenog razvijanja od početka do kraja, moći koju ima dobra priča, te načinima pripreme za snimanje, razgovor sa sagovornikom i neočekivane situacije.

“Prva stvar na koju bih volio da se osvrnem su tri elementa svake priče - zašto pričamo priče i koja je njihova vrijednost, kako da pronađemo ‘svoju’ priču jer mnogi bi voljeli da budu upamćeni, ali je teško ako nemaju šta da kažu - te kako da napravimo razliku između dobre teme i priče. Iz tog potom proizilazi niz ‘skrivenih’ elementa i koraka u kreiranju priča koji se, zapravo, ne vide na prvi pogled ili djeluju zanemarljivo. A posvećenost baš takvim pojedinostima je često razlika između uspjeha i neuspjeha”, pojašnjava Nikačević.

Umjetnost pričanja priča

Odgovarajući na pitanje šta je najvažnije u pričanju/prenošenju i kolika je zapravo moć dobro ispričane priče, on podsjeća da se često govori o tome da su historija civilizacije i historija književnosti zapravo toliko srodne nauke da ih je veoma teško razlikovati.

“Najstariji dokazi o istoriji civlizacije su istovremeno i najstariji tekstovi iz kojih saznajemo iste stvari i donosimo iste zaključke. A svaki od tih elemenata je, zapravo, priča. Tako da slobodno možemo reći da je istorija civilizacije, zapravo, istorija pričanja različitih priča. Sve što znamo o sebi i svijetu oko sebe je nastalo iz prenešenog znanja koje se ni na koji način ne razlikuje od pričanja priča. Zapravo, možemo reći da je u pitanju sinonim”, kaže Nikačević.

“Pričanje priča je distinktivno ljudska stvar na kojoj kreiramo generacijski napredak, otkako znamo za sebe. Kroz priče kreiramo identitete, uvjerenja, vrijednosti i društva. Priče nas uče, usmjeravaju i transformišu. A najstarija priča na svijetu je mit o potrazi. Čovjek otkako postoji, on traga. Traga prostorno, ali traga i kroz sebe”, dodaje.

Govoreći na temu važnosti pričanja priča, Nikačević će se na ovom masterclassu osvrnuti i na svoj regionalno popularni podcast, te otkriti kako goste svog podcasta potiče da ispričaju svoju priču.

“Sve što sam naučio kroz dokumentarizam i kroz ispričane (i neispričane) priče dovelo me je u tačku u kojoj se nalazim sada. U razgovorima postoji suptilna umetnost pričanja priča koju učim u hodu, a o kojima nisam znao ništa kada sam počinjao i mislim da će to za ljude imati vrednost”,  kaže Nikačević.

Ko je Galeb Nikačević?

Galeb Nikačević je dugogodišnji novinar i voditelj iz Beograda. Karijeru je počeo kao novinar na TV Metropolis. Radio je za MTV Adria kao voditelj, muzički urednik i zaštitno lice MTV-ja na Balkanu.

Bio je voditelj programa Teen Talk 2016. godine, organizatora magazina Bravo, u
saradnji s Telenorom. Također je uređivao portal VICE, na kojem je također proizveo značajan broj
dokumentarnih priča.

Godine 2019. postaje urednik portala Noizz, ali šest mjeseci kasnije daje otkaz, kako bi počeo s podcastom Agelast koji ubrzo postaje među vodećim u Srbiji, s više od 100.000 pratitelja na YouTubeu, 200.000 jedinstvenih slušatelja na audioplatformama. Do danas je ugostio više od 140 gostiju, iz različitih društvenih sfera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije